Başbakan Binali Yıldırım ve bazı bakanların katılımıyla açılışı yapılacak olan sempozyum Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Belediye, Hitit Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğiyle düzenleniyor. Milattan önce 13. yüzyılda Hititler ile Mısırlılar arasında imzalanan ve dünyadaki ilk “barış antlaşması” olarak tarihe geçen Kadeş Antlaşması için 28-29 Eylül 2017 tarihleri arasında Çorum’da düzenlenecek sempozyumun açılışı bugün saat 11.00’da Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda yapılacak.

“Kadeş”, “Bilimin ve Sanatın Barışa Katkıları”, “Kültürel Etkileşim ve Barış”, “Kadeş’in Mirası: Cinsiyet Eşitliği ve Barış” ve “Bölgesel Güç Dengeleri ve Türkiye” gibi başlıklı oturumlarla iki gün sürecek olan “Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik, Kardeşlik Sempozyumu”nda barış ödülüne layık görülen kişilere de ödülleri dağıtılacak.

Kültürler arası işbirliği ve entegrasyonun oluşması yönünde çalışmalar ortaya koymuş başta akademisyenler olmak üzere, siyasetçi ve sanatçıları biraraya getirerek barışa ve fırsat eşitliğine katkı sağlamayı hedefleyen sempozyumda protokol açılış konuşmalarından sonra ilk oturumunda UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nizamettin Kazancı yönetiminde Şapinuva Kazı Başkanı Prof.Dr. Aygül Süel, Ankara Üniversitesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü’nden Prof.Dr. İrfan Albayrak, Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Boğazkale Kazı Başkanı Dr. Andreas Schachner ve Reading Üniversitesi, Klasik Diller Bölümü’nden Prof. Dr. Ian Rutherford’un konuşmaları yapılacak.

Sempozyum kapsamında dün Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından bisiklet turu düzenlenirken, Çorum Müzesi’nde akşam yemeği, Müze bahçesinde Hitit Defilesi, Hitit Üniversitesi Türk Musikisi Topluluğu konseri, Canan Alimdar’ın ‘Barış Daim Olsun’ adlı Takı Tasarımı Sergisi, Kadınların Ele Emeği Sergisi yapılacak.

Sempozyumda yarın ise Türkiye ve Suriye’den çocuklar Müze’de ağırlanarak atölye çalışmaları yapılacakb

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim