Milletvekili Ceritoğlu TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada, “21.yy.’da modern çağ diye tabir ettiğimiz teknolojinin, ulaşımın ve iletişimin en hızlı yaşandığı, bilgi teknolojilerinin neredeyse tüm bireyler tarafından etkin biçimde kullanıldığı zaman dilimi içerisinde bulunmaktayız. İnsanlık maddi olarak ileriye doğru koşmaya devam ediyor ancak manen tam tersi istikamette bir ilerleyiş, aslında bir çöküş dönemi yaşanıyor” dedi.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada yaşanan olaylara değinen Ceritoğlu, “Yanı başımızda yıllardır savaş yaşanıyor. Ölen çocukların, kadınların, genç, ihtiyar binlerce insanın kanının döküldüğü coğrafyada hep birlikte yaşıyoruz. Bu kadar kan ve gözyaşını, savaşın yetimlerini gören gözlerimiz “barış” sözcüğünün anlamını elbette her bireyden daha fazla idrak etmektedir. Dünya zulme alkış tutarken barış için mücadele eden ve mazlumlara kol kanat geren bir milletin mensubu olmaktan onur duyuyorum. Biz kadim bir medeniyetin temsilcileriyiz. Bu topraklar asırlardır mazlum milletlere umut aşılamıştır. İnsanlığa, insanca yaşamaya mihmandarlık yapmıştır” diye konuştu.

“MEDENİYETİN TEMEL TAŞLARI HATTUŞA’DA ATILDI”

Medeniyetin temel taşlarının M.Ö 13. yy.’da Çorum’un Boğazkale ilçesinde o zamanki ismiyle Hattuşa’da atıldığını belirten Ceritoğlu, “Bu topraklarda Hitit medeniyeti varlık göstermekteydi. Anadolu coğrafyasının verimliliğinden vücut bulmuş bu medeniyet o dönemin şartlarında alt yapı projeleri yapmış, gölet yapmış, sulama kanalları oluşturmuş, bu gün hala yıkılmadan kalan temel taşlarını inşa etmiş ve insanlık tarihine büyük hizmetler etmişti. Bu dönemin iki büyük medeniyeti; topraklarımızda yaşam gösteren Hitit Medeniyeti, diğeri ise Mısır Medeniyeti idi” şeklinde konuştu.

Kades Barış antlaşması hakkında hatırlatmalarda bulunan Ceritoğlu, “Bu medeniyetler M.Ö. 1274 tarihinde karşı karşıya gelmişlerdir. Mısır Medeniyeti Kralı II. Ramses ile Hitit Medeniyeti Kralı Muvattalli arasında Kadeş önünde büyük bir meydan savaşı yapılmış ve bu savaş dünyada bilinen ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması ile sonuçlanmıştır” dedi.

“KADIN ERKEK EŞİTLİK İLKELERİ BU TOPRAKLARDA YAZILDI”

Ceritoğlu, Kadeş Barış Antlaşmasının dünya tarihinde ilk yazılı barış antlaşması olmasının yanında kadın ve erkeğin eşitliği ilkesinin bundan tam 3500 yıl önce çivi yazısıyla kaleme alındığını, kralın ve kraliçenin aynı antlaşma metnine mühür bastığı tarihin ilk yazılı antlaşması olduğunu ifade etti.

Kadeş Barış Antlaşmasının ne anlama geldiği konusunda bilgi veren Ceritoğlu, “Bu topraklarda yaşayan bu medeniyet, dünya tarihine hem barışı kaleme aldırmış, hem de kadın ve erkeğin eşitlik ilkesini dünya tarihine yazdırmıştır” diye konuştu.

Bir kadın olarak ve kadın milletvekili olarak Kadeş Antlaşmasının dünya tarihindeki önemine işaret eden Ceritoğlu, Çorum’un tanıtımı ve ülkemizin barışa verdiği destekleri anlatabilmek adına yurtdışı görevlerinde her platformda bu yaşanmışlıklara değindiğini söyledi.

“DÜNYA ÜLKELERİ KADEŞ ANTLAŞMASINI İYİ BİLİYOR”

Dünya ülkelerinin Kadeş Antlaşmasının farkında olduğunu belirten Ceritoğlu, “Halen New York’da Birleşmiş Milletler binasında Kadeş Antlaşması metninin büyütülmüş hali salonun girişinde asılmış vaziyettedir. Bizler de kendi topraklarımızın değerlerine sahip çıkmalı ve gerekli değeri göstermeliyiz. Kültür turizmi açısından bulunmaz bir kıymete sahip bölgemizin kendi değerlerini yerinde yaşatmalıyız. Tüm insanlığa hitap eden Kadeş barış metnini doğduğu bölgede yeniden yaşatabilmek için desteklerinizle çaba sarf etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim