Halil İbrahim Kaya başkanlığında gerçekleşen toplantıya CHP’li üye Burçin Solmaz Polat’ın konuşması damga vurdu.
1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla gündem dışı söz alan Burçin Solmaz Polat, “Ölümlerden beslenenlere inat, savaşın devam etmesini oy artışı olarak görenlere inat, hemen şimdi barış istiyoruz.” dedi.
7 Haziran seçimlerinin ardından terör olaylarının artış gösterdiğine dikkat çeken Polat, şehit cenazelerine yönelik AKP’li Bakan ve milletvekillerinin yaptığı yorumları sert bir dille eleştirdi.
Konuşmasının son paragrafına geldiği sırada Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya tarafından üslubu nedeniyle uyarılan Burçin Solmaz Polat, şu görüşleri dile getirdi:
“Her gün gelen ölüm haberleri ile sarsıldığımız şu günlerde, herkes barış için bir cümle kurmaya mecburdur. Çünkü hiçbir konu ve gündem, barıştan daha acil ve önemli değildir. Savaşı askerler istemez, savaşı halklar istemez, savaşı anneler istemez, savaşı çocuklar da istemez. Barışa kolay alışılır, barış kolay sevilir. Biz de 8 Haziran’a kadar yani, seçim sonrasına kadar, yani silahlar patlayana dek çok alışmıştık barışa, bitti demiştik artık ölümler. Ama seçim sonuçlarıyla birlikte, artık güvenli bir yer dediğimiz o talihsiz coğrafyada yeniden silahlar patlar oldu. Sonra devleti yönetenlerden bir bir geldi, acıyı daha da katlayan açıklamalar… Biri: ‘Ne mutlu size oğlunuz şehit oldu’ diyerek, diğeri ‘Başkan seçseydiniz bu ölümler, bu kaos olmazdı’ diyerek, öteki onlarca korumayla gezdiği için, çok rahat olduğundan: ‘Benim amacım da şehit olmak’ diyerek arttırdı acıyı. Sonra acılı kardeşe: ‘Ağabeyin de bu mesleği seçmeseydi’ diyebilecek kadar vicdansızlaştılar. Çok yakından tanıdığımız birisi, bir de hemşerimiz çıktı sonra ve başarılı şehit cenazesi organizasyonu için teşekkür etti... Utandık Çorumlu olduğumuza. Gördük ki; aldıkları sahte çürük raporlarıyla, oğulları askere bile göndermeyenler, başkalarının evlatlarını feda ederken içi rahattı, gururlulardı, devam etmeye kararlılardı!”
Burçin Solmaz Polat’ın Meclis Başkanı Kaya’nın müdahalesiyle tamamlayamadığı konuşmasının son bölümünde ise şu ifadeler yer aldı:
“Savaşı halk istemez, yine istemedi. Savaşı, ne Türk halkı ne de Kürt halkı istedi. Bizler barış istiyoruz. Ölümlerden beslenenlere inat, savaşın devam etmesini oy artışı olarak görenlere inat, hemen şimdi barış istiyoruz.” (Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim