Çorum Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde bulunan Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Gastronomi Uzmanı Berk Balbay’ın katılımıyla bir etkinlik düzenlendi. TSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün eşi Hatice Külcü, İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nuray Şehirtay ile çok sayıda kadın girişimci katıldı.

Gastronomi Uzmanı Berk Balbay sohbet havasında düzenlenen sunumunda beslenmede doğru bilinen yanlışlar, unutulan sağlıklı lezzetler, unutulan ilimiz yöresel gıda ürünleri, fermente gıdaların sağlığımız üzerindeki etkileri gibi konularda kadınları bilgilendirdi.

Süt ve ürünleri işleme teknikleri, fermante yiyecekler, sirke, salamura hazırlama teknikleri, deniz tuzu kullanma şekilleri ve kemik suyunun tüketilmesi gibi konularda bilgi verdiği eğitimde “Kuralımız doğru malzeme, doğru ürün, doğru işleme ve doğru tüketme” olduğunu vurgulayan Gastronomi Uzmanı Balbay, “Günümüzde aslında beslenme konusunda doğru bildiğimiz herşey yanlış. Siz hiç mangal yapan Orta Asya Türkü veya Osmanlı askeri duydunuz mu? Atalarımız süt içmez ve mayalı ekmek yemezdi. Turşu gibi salamura yiyeceklerin dönemi farklıydı. Türklerin binlerce yıllık yemek kültüründe yapılanlar unutulmaya başlandı. Çeşitli dayatmalarla diyet safsataları ile insanlar köleleştirildi. Özellikle evin reisi olan kadınların günümüzde iki dizi daha az izleyip atalarımızın yaptığı beslenme tekniklerini öğrenmeleri gerekiyor. Yerel ve kültürel değerlere sahip çıkılarak geleneksel lezzetlerin gelecek nesillere aktarılması şarttır.

Hayvancılığı, fermantasyonu, bitkileri, Anadolu florasını, kadim medeniyetlerin yaşam biçimi ve deneyimlerini eskisi gibi uygulamak sağlıklı ve doğal beslenmek için çok önemlidir. Mesela atalarımız sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olarak iki öğün yemek yerlerdi. Günümüzde hiçbir ürün katkısız olmuyor. Kahveyi beyazlatmak için kullanılan beyaz tozda süt tozundan başka herşey var. Devam sütünün içinde süt hariç 7 katkı maddesi var. Sağlık adı altında insanımız köleleştiriliyor. Aslında hiçbir şeyin insan vücuduna ve sağlığa zararı yok. Önemli olan miktarını iyi ayarlamak. Eski insanlar doğru zamanlarda doğru ürünleri tüketiyorlardı. Günümüzde 40 günde tavuk, 3.5 ayda kuzu veya birkaç gün içinde peynir yiyebiliyoruz. Ama bence 9 aydan önce kesilen kuzu veya dana haramdır. Türk halkı Ortaasya’dan gelen mutfak kültürünü yaşatmalıdır. Besinleri sağlıklı ve doğal olarak yapmayı öğrenmelisiniz. Bizde her şey var. Sadece üretmeyi ve tüketmeyi bize unutturdular. Bu topraklar medeniyetin merkezi. Bu topraklardan doğmayan hiçbir ürün yok” şeklinde konuştu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim