Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında liseye girişte uygulanacak yeni sistemle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yılmaz, yeni sistemde sadece 8’inci sınıftan soru sorulacağını belirterek, “Üniversite için soru sayısı artınca, biz de artırdık. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 da yabancı dilden soracağız. TEOG'da çıkan sorular da bu dağılıma eşitti. 135 dakika verilecek. Tek oturumda olacak. 90 soru 135 dakikada yanıtlanacak” ifadelerini kullandı.

Etüt merkezlerinin çoğaldığı, okul dışı kaynaklara öğrencilerin yönlendirildiği şikayetleri gelince sınavın baskısını zorunlu olmaktan çıkardıklarını anlatan Bakan Yılmaz, “Yüzde 90 öğrencimiz kendi adresine dayalı, bölgesindeki okullara kaydedilecek. İsteyen öğrenci sınava girecek. Ancak öğrenci sayısı yüzde 10’a tekabül eden bir grubu sınavla öğrenci alan okullar statüsüne getireceğiz” açıklamasında bulundu.

Yılmaz, bu yıl 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 180 bin öğrencinin olduğunu söyledi. Şu anki ve geçmiş yıllardaki öğrencilerin tercihi dikkate alınırsa yüzde 12 gibi bir oranın imam hatibe gittiğini bildiren Yılmaz, meslek lisesini tercih eden öğrencilerin oranının da yüzde 40 olduğunu, gerisinin de Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar lisesi, spor lisesi gibi okullara gittiğini ifade etti.

Liselere girişte uygulanacak yeni sistemde açık uçlu soru olmayacağını söyleyen Yılmaz, sınav ücreti alınmayacağını, örnek soruların Aralık ayında yayınlanacağını, liselere yerleştirmelerde okul başarı notunun dikkate alınmayacağını, 20 bin öğretmen ataması için Şubat’ta duyuruya çıkacaklarını sözlerine ekledi.

(İHA)

Editör: TE Bilisim