Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çorum’un gerek sanayisinin gerekse üniversitesinin hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirterek, Bakanlık olarak Çorum’a daha fazla destek verebileceklerini söyledi.
Üniversitelerin şehirle bütünleşmesinin çok önemli olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Bakan Işık, üniversitelerin şehirle ve halkla arasına uzun yıllar bariyer koyduğunu, şehir ile üniversitenin barışmasının ise son dönemde gerçekleştiğini söyledi.
Bakan Işık, “Ülkelerin en önemli zenginliği nitelikli insan gücüdür. İnsan gücünüz varsa her şeyi telafi edersiniz. Bu noktada en temel önceliğimiz ise eğitimdir. İki temel hedefimiz var. Birincisi; nitelikli insan yetiştirme konusunda Türkiye’de çığır açmak, İkincisi de her şehrin bir üniversitesinin olması ve üniversitelerin şehirlerin kalkınmasına katkı sunmasıdır. Bu noktada Çorum çok dikkat çeken bir şehir” dedi.
Çorum’un son dönemde iki özelliği ile ön plana çıktığını ifade ederek bu gelişmenin memnuniyet verici olduğunu söyleyen Bakan Işık, “Birincisi; Çorum’un sanayisinin hızla gelişmesi, ikincisi Çorum’un üniversitesidir. Çorum’da gıda sanayi ve makine imalat sanayi her geçen gün büyüyor. Bu Çorum için son derece önemli. Çorum, sanayisi ile her geçen gün Türkiye’de daha fazla yer edinecek ve kendi isminden daha fazla söz ettirecek. Hitit üniversitesi de Türkiye’nin gözde üniversitelerinden biri haline gelecek. Uzun yıllar üniversiteler şehirle ve halkla arasına bariyerler koydu. Fakat Çorum’da şehir ile üniversitenin barışması son dönemde gerçekleşti” dedi.
Şehirle bütünleşmeyen bir sanayinin ve üniversitenin o şehrin markalaşmasına katkı sunamayacağını dile getiren Işık konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üniversite sanayi ve şehir bütün dinamikleri ile bir arada ve şehrin gelişmesi için gayret gösteriyor. Bu da Çorum’a olan ilgiyi ve talebi artırıyor. Hitit Üniversitenin bu alana odaklanması bizi memnun ediyor. Bakanlık olarak Çorum’un hedefine ulaşması için gereken desteği veriyoruz, artırarak vermeye devam edeceğiz. Yeter ki Çorum sanayisi, Çorum üniversitesi ve Çorum bu hedefe kilitlensin.”



“ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNE MÜJDE”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üniversitelerdeki araştırma görevlilerinin emeklerinin karşılığını alacağı yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerini açıkladı.
Bakan Işık, “Yakın zamanda üniversite hocalarımızla ilgili bir düzenlemeyi hayata geçirdik. Ücretleri ile ilgili iyileştirme yaptık. Artık asistanlık; başka hiç kimsenin yapmadığı işi yapan bir konum olmaktan çıktı. Hedefimiz önümüzdeki dönemde bu iyileştirmelere devam etmek” dedi.
Şimdi araştırma yapan hocalarında emeklerinin karşılığını daha fazla bulabilmeleri için bazı düzenlemeleri hayata geçirdiklerini açıklayan Bakan Işık, “Kanunu meclise sevk ettik ama yetişmedi. İnanıyorum ki meclis açıldıktan sonra ilk işimizi Ar-Ge yapan hocaların elde ettiği ürettiği değerin yüzde 85'ini kendi cebinde bırakacak düzenlemeyi hayata geçirmektir” diye konuştu.
Ar-Ge çalışması yapan hocaları daha fazla destekleyeceklerini ifade eden Bakan Işık, “Şu anda hocamızın Ar-Ge yapıyor, bir kazanç elde ediyor ama yüzde 50'den fazlası oraya kesinti, buraya kesinti, döner sermaye, gelir vergisi derken eriyordu. Diyoruz ki ‘Hocalarımız siz Ar-Ge yapın biz sizi sonuna kadar destekleyelim'. Bununla ilgili çalışmalarımızı da inşallah seçimden hemen sonra meclisin iradesiyle yasalaştıracağız” ifadelerini kullandı.
(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim