Alaca’da düzenlenen temel atma ve açılışlar için Çorum’a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Hitit Üniversitesini ziyaret etti. Ziyarette Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Bakan Erdem’e üniversite ve üniversite olarak iş güvenliği ve sağlığı alanında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Erdem, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin şehit statüsüne alınıp alınmadığına dair Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın açıklamalarının bulunduğunu hatırlatan Bakan Erdem, “Hayatını kaybedenler terör mağduru. Kanunlar çerçevesinde mağdurlara maaş bağlanması veya yardım söz konusu. Şehit sayılması söz konusu değil. Bununla ilgili kanunlarda şehit sayılması ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Zararın telafisi, maaş hak ediyorlarsa ki eğer teröre bulaşmışlarsa bu kanun hükümlerinden faydalanması mümkün değil. Orada özel hüküm var. Eğer teröre bulaşmamışlarsa, bir ilişkileri yoksa bunlara kanun hükümleri gereğince, bir yardım maaşı bağlanması söz konusu” ifadelerini kullandı.
Ziyarette bir gazetecinin “Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenler ve yaralananlara tazminat ödeneceği ve Bakanlar Kurulunda sizin görevlendirildiğiniz söylenmişti. Bununla ilgili süreç nedir” yönündeki soruya Bakan Erdem, “Bununla ilgili bir basın açıklaması bakanlığımız tarafından yapıldı. İki tane kanunumuz var. Birisi terörle mücadele kanunu diğeri de terörden zarar görenlerin mağduriyetinin giderilmesi ile ilgili. Bizim bakanlığı ilgilendiren konular biliyorsunuz maaş bağlanması. Onunla ilgili gerekli talimatı verdim, hazırlıkları yapıyorlar. Ayrıca bu prosedürün başlaması için valiliklere müracaat edilmesi gerekiyor. Savcılığın rapor hazırlaması gerekiyor. Bu bir süreç. Süreç tamamlanmadığı için bize herhangi bir başvuru olmadı. Süreç tamamlandıktan sonra bize müracaat eden olursa maaşları bağlanacak. Gerek bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına gerekse bir yakının işe yerleştirilmesi gereken yapılacak” sözleriyle yanıt verdi.


Editör: TE Bilisim