Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğine göre hava kirliliği sınır değerlerinin her yıl kademeli olarak azaltıldığının ifade edildiği açıklamada kükürtdioksit (SO2) sınır değerinin 2017 yılı için 175 mikrogram/metreküp, Partikül Madde sınır değerinin de 2017 yılı için 70 mikrogram/metreküp olduğu belirtildi.

Yılda en az bir defa bacaların temizlenmesi gerektiğinin hatırlatıldığı açıklamada temizlenmemiş ve doğru kurulmamış bacalardan dolayı özellikle rüzgarlı havalarda baca tepmesi denilen olayların sık aralıklarla meydana geldiği, temizlenmeyen bacaların sessiz ölüme neden olduğu kaydedildi.

İl merkezinde doğalgaz bulunduğundan, doğalgaz kullanımı ile doğalgaz olmayan bina ve konutlarda İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından izin verilen yakıtlar kullanılması gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, yanık yağ, lastik, kablo, boyalı odun, plastik, boyalı ürünlerin ısınma amacıyla yakılmasının kesinlikle yasak olduğu, yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince idari para cezası uygulandığı vurgulandı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Dış ortam sıcaklığı (gece ve gündüz) 15 0C’nin altında olduğu günlerde soba ve kaloriferlerin yakılması, işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı 18 0C, konutlarda ise 20 0C’den yukarı olmayacak şekilde ayarlanmalı, hastane, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlı ve güçsüz bakımevleri, kreşler, terminaller ve kolluk güçleri binalarında iç ortam sıcaklığı 20 0C’den yukarı olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.

Isınma Kaynaklı hava kirliliğine neden olanlara 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesinin (c) bendi gereği her bağımsız bölüm için 630,00 TL (Apartmanlarda daire sayısı X 630,00 TL) idari para cezası uygulanmaktadır.

Araçlarının egzoz emisyon kontrollerini yaptırmayan araç sahiplerine 2872 sayılı Çevre Kanununun 20.maddesi gereğince; 1.054,00-TL idari para cezası uygulanmaktadır.

İlimizde Hava kalitesi ölçümleri ilimizde, 3 istasyon tarafından ölçülmektedir. Ölçümler www.havaizleme.gov.tr internet adresinde yayımlanmaktadır ve kullanıma açıktır. Ölçümler saatlik ve günlük olarak kaydedilip değerlendirilebilmektedir. 1-İstasyon: Atatürk Anadolu Lisesi bahçesinde, 2-İstasyon: Mimarsinan Mah. 21.Sokakta bulunan belediye parkında ve 3-İstasyon: Bahabey Caddesi, Fuarium Marketi önünde yer almaktadır.”(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim