Baronun davetine CHP 1. Sıra Milletvekili Adayı Tufan Köse, 2. Sıra Milletvekili adayı Burçin Solmaz Polat, İYİ Parti 1. Sıra Milletvekili Adayı Fatih Mehmet Arslan katıldı. AK Parti 3. Sıra Milletvekili Oğuzhan Kaya’nın ise yoğun programı nedeniyle Çorum Barosu’nu daha sonra ziyaret edeceği bildirildi.

Buluşmada bir konuşma yapan Baro Başkanı Akpınar, avukatların sorunlarının meclise taşınmasını istedi. Altan Akpınar, “Artık bizler her sene Avukatlar Gününde tekrarladığımız sıkıntılarımızı bir kez de 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde tüm Siyasi partilere ve Milletvekillerimize iletmek için kendilerine bir çağrıda bulunduk ve çağrımıza olumlu yanıt geldi. Bu nedenle birbirinden değerli milletvekili adaylarımız olan avukat arkadaşlarımız seçilmeleri halinde avukatların sıkıntılarını meclise taşımalarını talep ediyoruz” dedi.

Yargılamayı tamamlayan değil, engelleyen bir unsur olarak görmek istediklerini vurgulayan Baro Başkanı Av. Akpınar, “Savunduğumuz kişiler adına bilgi ve belgelere ulaşmada sıkıntı çekmek istemiyoruz. Avukatlık hizmetinin bir kamu hizmeti olmasına karşın tüm kamu görevlilerine tanınan yeşil pasaport hakkının avukatlara da tanınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Altan Akpınar, avukat mesleğinin sorunlarını ise şöyle sıraladı: “CMK uyarınca görevlendirilen zorunlu müdafilerin ücretinin süresinde ödenmesini ve avukatlık asgari ücret tarifesi seviyesine yükseltilerek angaryanın sona erdirilmesini talep ediyoruz. Adli yardım kapsamında görevlendirilen meslektaşlarımızın ücretlerinin zamanında ödenmesini talep ediyoruz. Yargının diğer kurucu iki unsuru olan hâkim savcı gibi kamu görevi gören, kamu avukatlarımızın özlük haklarının hakim ve savcılar seviyesine çıkarılarak iyileştirilmesini istiyoruz. Baroların Denetiminin TBB’ce gerçekleştirilmesini istiyoruz. Avukatların müvekkil vekil ilişkisini düzenleyen vekâletnamelerini kendilerinin tanzim etmesini istiyoruz. Avukat stajyerlerine de hâkim savcı stajyerleri gibi sosyal haklar ve ücret verilmesini istiyoruz. Hukuk fakültelerinin açılmasının sıkı kurallara bağlanmasını, Avukatlığa Kabul ve Stajyerlik sınavlarının ivedi olarak getirilmesini istiyoruz. Avukatlığın son dönemde yaşadığı büyük ekonomik sıkıntısının giderilmesi için mesleki faaliyet alanının genişletilmesini, kamuda ve özel sektörde avukatlık kadrolarının artırılmasını istiyor. Her kurumda en azından bir Avukat bulundurulmasını istiyoruz. Savunma hakkının lüks olmaktan çıkarılmasını, Avukatlık hizmetlerindeki KDV’nin 18 den aşağıya çekilmesini istiyoruz. Savcılık Kurumunun adliyelerden ayrı konumlandırılmasını istiyoruz. Meslek içi eğitimin zorunlu hale getirilmesini istiyoruz, Savunma görevi nedeni ile savunduğumuz kişi ve kurumlarla özdeşleştirilmek İstemiyoruz. Kanunu bilmemenin vatandaş olarak bile kabul edilmediği ülkemizde, yasa tekniğine aykırı olarak yasaların değiştirilmesini istemiyor KHK yönteminden vaz geçilmesini istiyoruz. Avukatlar yasa gereği Hakim ve savcı gibi görülerek bir suç işlediğinde direk Ağır Cezada yargılanmalarına karşın Özlük hakları ve benzeri konularda hakim savcı gibi görülmemesi ikileminin de sona erdirilmesini talep ediyoruz Avukatlık Kanunumuzun, TBB’nin hazırladığı ve TBMM ne sunduğu önerideki gibi değiştirilmesini talep ediyoruz”

Bütün siyasi partileri seçim arifesinde yargıya karşı duyarlı olmaya davet eden Baro Başkanı Akpınar “ Adalet mülkün temelidir, ancak yargı daha fazla yıpratılır ise mülk temelsiz kalacaktır” diye konuştu.

Sorunları dinleyen milletvekili adayları, Köse, Polat ile Arslan, 24 Haziran’da seçilmeleri halinde TBMM’ye taşıyıp çözüm noktasında çaba göstereceklerini belirtti. Toplantı daha sonra soru cevap şeklinde sona erdi.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim