Programa Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Fatih Ağca, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Serdar Ceylan, İdare Mahkemesi Başkanı Kemaleddin Özdemir, 2.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Hayri Tacin, Çorum CHP eski Milletvekili Feridun Ayvazoğlu ve baro yönetimi katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Kenan Yaşar son yıllarda avukat sayısının hızla arttığını ancak mesleki kalitenin de hızla düştüğünü belirterek avukata olan güvenin azaldığını söyledi. Baro Başkanı Av. Kenan Yaşar, bu açıdan mesleğe giriş için devlet sınavının gerçekleşmesinin zorunlu olduğunu anlattı. Avukat sayısının artışı ile birlikte meslek faaliyet alanlarının da azalmasının ekonomik olarak ta mesleğin yapılamaz hale gelmesine neden olduğunu kaydeden Yaşar, hayatın her alanına dokunan hukukun içine avukatın daha çok dahil olması gerektiğini söyledi.

Adliyelerdeki iş yoğunluğu ve yığılmanın alternatif çözüm yollarına başvuruya zorlarken yavaş işleyen adalet sisteminin mesleğin ayağındaki pranga haini aldığını söyleyen Av.Kenan Yaşar, tüm bu süreçlerde İtilafların hızlı çözümü, adaletin tecellisi için bir takım yasal düzenlemeler yapılırken mesleğe zarar vermeyecek bir yol bulunması gerektiğini ifade etti.

Avukatlık ücretlerindeki KDV’nin yüksek oluşundan söz eden Baro Başkanı Av. Kenan Yaşar, bu durumun adalete ulaşımın önüne engel olduğunu, avukatların SGK primlerini dahi ödemekte güçlük çektiklerini vurguladı. Yaşar, “Yargının sorunları çözülmeden ve adil yargılama ve yargıya güven sağlanmadan mesleki sorunların kalıcı bir çözüme ulaşmasının mümkün görünmediğini söyledi.

Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Fatih Ağca da konuşmasında adliye mensupları olarak Baro’yu kendilerinden ayrı görmediklerini ifade etti. Yaptıkları her işle alakalı bir avukat gördüklerini belirten Cumhuriyet Başsavcısı Ağca, Avukatlık kutsal bir meslek. Adaletin tesisi için Avukatlık olmazsa olmaz bir meslek” dedi.

İdare Mahkemesi Başkanı İdare Mahkemesi Başkanı Kemaleddin Özdemir de konuşmasında, yargının zor bir iş olduğunu ve üstesinden gelmenin birikim gerektirdiğini anlattı. Baro’nun avukatların sorunlarının çözümü konusunda önemli bir müessese olduğunu söyleyen Özdemir, sorunların bitmeyeceğini ancak çözüm konusunda çalışmalar yapmanın da önemli olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından katılanlarla birlikte pasta kesildi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim