İl Genel Meclisi Üyeleri Abdurrahman Karagöz, Üzeyir Esenkaya ve Ömer Çatalpelit tarafından verilen önerge ile il ve ilçelerde yabani hayvan olup olmadığı, ormanlık ve dağlık arazi şartlarına sahip olan yerlerde doğaya hangi hayvanların bırakıldığı, Ruhsatsız avlanan avcılarla ilgili yaptırımlar ve yaralı bulunan hayvanların ne gibi tedaviler uygulandığı konularında araştırma yapılarak bilgi verilmesi istendi.
Yapılan önerge üzerine konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, av mevsimlerinde avcılığın serbest bırakıldığını ancak doğada avlayacak kadar yabani hayvan bulunmadığını kaydetti.
Yapılan çalışmalar sonucu doğaya keklik bırakıldığını ancak bu kekliklerin yetiştirme olması nedeniyle kaçmadığını ve kısa sürede avlandığını belirterek Vali Ahmet Kara ile bu konuda görüştüklerini ve kaçak avcılar için sert tedbirlerin alınacağını söylediğini iletti. Yaban hayatının eski haline gelmesi için 5 yıl süreyle avcılığın yapılmaması gerektiğini anlatan Kaya, bu yasaklama ile yaban hayvanı sayısının artabileceğini vurguladı.
İl Genel Meclisi Üyesi Haydar Erdem ise konuşmasında, ürünlere keklik ya da tavşan gibi hayvanların zarar vermediğini ancak domuzun üreticiye büyük zararının bulunduğunu anlatarak büyük bir sürek avı düzenlenerek domuz sayısının büyük ölçüde düşürülmesini istedi. Her sürüde 50-60 domuz bulunduğunu vurgulayan Erdem, bu hayvanların araziye girdiklerinde üreticinin emeğinin bir gecede yok edildiğini belirtti.
Önergeyi veren Üzeyir Esenkaya da doğal dengenin sağlanması amacıyla “tetiğe değil, denklanşöre dokun” adı altında bir kampanya başlatılabileceğini ifade etti.
Konu incelenmesi için Tarım ve Hayvancılık komisyonuna havale edildi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim