Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çok sayıda vakıf üniversitesinin kapatıldığını belirterek, bu okulların devlete devredilip eğitime devam etmesi gerektiğini söyledi.
CHP Milletvekili Sertel, darbe girişiminin ardından çok sayıda vakıf üniversitesinin kapatıldığını belirterek, “Teröre yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle ilk etaptaki kapatma kararlarına itiraz etmemiz söz konusu değil. Ancak devlet eğitim kurumlarının kapısına kilit vurup büyük bir mağduriyet oluşturmak yerine bu okulları kendi bünyesine katarak sağlıklı bir şekilde eğitime devam etmelidir” dedi.
Sertel, Türkiye’de 15 üniversite kapatıldığını, bunların üçünün de İzmir’de bulunduğunu vurgulayarak, cemaatle ilişkili olduğu veya cemaate ait olduğu için kapatılan üniversitelerin kent ekonomisi, öğrenciler ve akademisyenler için büyük mağduriyet doğuracağını söyledi.
Üniversiteler başta olmak üzere kurumların tamamen kapatılmasının kolaycı bir çözüm yolu olduğunu kaydeden Sertel, “O okullardaki öğrencilerin çoğunun hiçbir suçu yok. Öğretim üyelerinin birçoğu da profesyonel olarak görev yapıyor. Araştırılsın, incelensin, suçlu bulunan, FETÖ örgütüyle direkt bağı olan öğrenci, akademisyen veya yöneticiler gerekli cezayı alsın. Bizim buna karşı çıkmamız mümkün değil. Ancak çoğunluk azınlığa tabii olmasın. Kurunun yanında yaş da yakılmasın. Devlet çözümsüzlük değil çözüm üretmek zorundadır. Öğrenciler başka üniversitelere yerleştirilmek suretiyle geçici bir önlem alınmaya çalışılmıştır fakat bu okullardaki suçsuz, günahsız akademisyenler için herhangi bir adım atılmamıştır. Bu üniversiteler kapatıldığı için bir kişi dahi suçsuz yere mağdur edilirse, hayatı karartılırsa bunun hesabını kimse veremez. Mesele para meselesi değil, mesele çocuklarımızın geleceğidir” diye konuştu.
Cemaate ait olduğu için kapatılan hastanelerin devlete devredildiğini ve kısa süre içinde vatandaşa hizmet vermeye başladığını hatırlatan Sertel, “Önerimiz kapatılan üniversiteler de tıpkı hastaneler gibi devlete devredilmeli. Bu okullar madem himmet parasıyla ve yardım ve yataklıkla kurulmuştur, öyleyse bu üniversiteler de diğer kurumlar gibi devlete devredilmeli ve kaldığı yerden devam etmelidir” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, mağduriyetlerin giderilmesi için parti düzeyinde Başbakan, Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı ile görüşme yapacaklarını sözlerine ekledi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim