Atık pil ve ambalaj atığı toplama kampanyasının ödül töreninde konuşan Candan, “Dünyamız maalesef hızla kirleniyor. Toprağımız, havamız, suyumuz büyük bir hızla kirleniyor. Bunlar kirlendikten sonra gelecekte sağlıklı bir şekilde yaşamamızın imkanı kalmayacak” dedi.

“ÇÖPLER ÇEVRE İÇİN TEHDİT OLMAKTAN ÇIKACAK”

Çorum’da çevrenin korunması anlamında ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Candan, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Evlerden, işyerlerinden, okullardan çıkan çöpler vahşi depolama yöntemi ile toplanıyor. Böyle olunca çevremiz kirleniyor. Yeraltı suları olumsuz bir şekilde etkileniyor. Oralarda çok farklı, arzu etmediğimiz yaşam alanları oluşuyor. Bunun önüne geçmek için 70 milyon liralık bir katı atık bertaraf tesisi yatırımı gerçekleştirdik. Bu yılın sonunda bitecek. Katı atık bertaraf tesisi ile tertemiz toplama alanı oluşacak. Artık çöpler çevre için tehdit olmaktan çıkacak.

“ÇORUM 10 YIL İÇİNDE YEŞİL BİR KENT OLACAK”

Yaşanabilir bir Çorum için 8 yıl içerisinde 125 bin ağacı toprakla buluşturduk. İlimiz 10 yıl sonra tamamen yeşilin içerisinde bir şehir olacak. Çorum Belediyesi böyle bir vizyonla çalışmasını yürütüyor.

Çorum’muza yepyeni parklar yapıyoruz. Ama en güzelini önümüzdeki yıl açacağız. Kent Park, şu anda Çorum’un en büyük parkı olan Yunus Emre Parkı’ndan 3 kat büyüklükte bir park olacak. Bu parkta rengârenk ağaçlar, çiçekler ve gölet olacak. İçerisinde sandallarla gezeceksiniz.

“ÇEVREMİZİ KİRLETMEMELİYİZ”

Bir de çevremizin korunması konusu var. Bunu yapmak sadece Çorum Belediyesi’nin imkânlarıyla mümkün değil. Sizler çevreyi kirletmeyeceksiniz, kirletenleri de uygun bir dille uyaracaksınız. Evimizin temizliğinde ne kadar hassassak, şehrimizin temizliğinde de o kadar hassas olmalıyız.

Tıbbi atıkların toplanması tamamen Belediye’nin sorumluluğunda. Bu konuda sizin yapabileceğiniz bir şey yok. Bunun dışında ambalaj atıkları var. Biz bunları toplayarak ekonomiye kazandırıyoruz. Atık pil ise toprağı ve suyu öldürüyor. Bunlarla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü’yle bir protokol imzaladık. Öğrencilerimiz atık pil ve ambalajları toplayacak, biz de en çok toplayan okula ve öğrencilere ödül vereceğiz.

Ambalaj atıklarının toplanmasında bir önceki yıla göre yüzde 80, atık pillerin toplanmasında ise yüzde 25 artış var. Çorum bu konuda çok iyi bir yolda.”

7 OKULA “ÇEVRE DOSTU OKUL” FLAMASI

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlenen “atık pil ve ambalaj atığı toplama kampanyası” ödül töreni Buhara Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Atık pil toplama kampanyasında Danişmend Gazi İmam Hatip Ortaokulu birinci, Mimar Sinan İlkokulu ikinci, Bahçelievler İlkokulu ise üçüncü oldu.

Ambalaj atığı toplama kampanyasında ise birinci Fatih Sultan Mehmet İlkokulu, ikinci Mehmet Akif Ersoy İlkokulu, üçüncü Yavuz Sultan Selim İlkokulu, dördüncü Mimar Sinan İlkokulu ve beşinci İstiklal İlkokulu oldu.

Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, sırasıyla Danişmend Gazi İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Orhan Demir’e, Mimar Sinan İlkokulu Müdürü Ahmet Çek’e, Bahçelievler İlkokulu Müdürü Olgun Çakır’a, Fatih Sultan Mehmet İlkokulu Müdürü Haydar Deveci’ye, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Hacı Ömer Atılgan’a, Yavuz Sultan Selim İlkokulu Müdürü Fatih Pütrü’ye ve İstiklal İlkokulu Müdürü Vedat Keskin’e teşekkür belgesi ve “çevre dostu okul” flamasını verdi. Öğrencilere ise çeşitli hediyeler verildi.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim