Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk, 70 yıllık Çorum Atatürk Anadolu Lisesi’nin laik, demokratik, çağdaş Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün resim ve imzasını taşıyan logosunun kaldırılmasına tepki gösterdi.
1946 yılından bugüne onlarca yıldır duran, adeta bir simge haline dönüşmüş Atatürk’ün kalpaklı resimli ve Atatürk imzalı logosunun kaldırılmasının okul idaresine ne kazandırdığını bilemediklerini kaydeden Öztürk, “Ama Atatürk logosunun okul ambleminden kaldırılması mevcut genelge ve yönetmeliklere göre bir suçtur. Okul müdürünün böyle bir yetkisi ve hakkı olmadığını söylemek istiyoruz” dedi.
Adı ile tarihe mal olmuş bir okulun onlarca yıllık logosunun okullar açılır açılmaz değiştirilmesinin tarihsel bir yanlış olduğunu belirten Öztürk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
“Okul Müdürlüğü’nün kimseye danışmadan toplumun içselleştirdiği Atatürk logosu yerine okulun cepheden siluetini okul logosu yapması çok manidar bir durumdur.
Çorum’un en köklü ve en büyük lisesi olan binlerce öğrenci yetiştirmiş bir lisenin logosun değiştirilmesini ne 70 yıldır mezun olan öğrenciler ne de Çorum kamuoyu kabul etmeyecektir.
1946 yılından bugüne onlarca yıldır duran, adeta bir simge haline dönüşmüş Atatürk’ün kalpaklı resimli ve Atatürk imzalı logosunun kaldırılması okul idaresine ne kazandırdı bilemiyoruz. Ama Atatürk logosunun okul ambleminden kaldırılması mevcut genelge ve yönetmeliklere göre bir suçtur. Okul müdürünün böyle bir yetkisi ve hakkı olmadığını söylemek istiyoruz.
Bu anlamda Okul Müdürüne şu soruları soruyoruz.
Yıllardır duran Atatürk Logolu okul amblemini neden kaldırdınız? Laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk imzalı logodan rahatsız mı oldunuz?
Okul amblemi olan Atatürk resimli logoyu kaldırırken kime danıştınız, kimden izin aldınız?
Atatürk logosunu değiştirmek bireysel bir kararanız mı? Bu yetkiyi nereden aldınız?
Okul logosunu değiştirirken; Öğretmenler Kurulu’nun, Okul Aile Birliği’nin, Okul Öğrenci Meclisi’nin ortak bir kararı var mı?
Bu karardan Çorum Valiliği’nin, Çorum Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bilgisi var mı?
Bu açıdan; 02.06.1993/21540 Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlara ait açma, kapatma ve ad verme yönetmeliğinin kuruma ad verme madde 9 öğretim kurumuna verilecek adlar, yine aynı yönetmeliğin madde 10 Atatürk Adının Verilmesi ile ilgili maddeler, 09.08.2006/26254 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Tanıtım Yönetmeliği ve aynı yönetmeliğinin Madde 9-(3) “Bakanlık logo ve amblemi ile birlikte kurumların özelliklerine uygun logo ve amblemlere de yer verilebilir.”
Bu anlamda Atatürk Anadolu Lisesi adı ile simgeleşmiş Atatürk logosunun kaldırılması kabul edilemez ve suçtur.” (Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim