Kısa adı Eğitim-İş olan Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Çorum Şubesi Özlük-Hukuk Sekreteri Özcan Çakmak, 22.04.2017 tarih ve 30046 sayılı Resmi Gazete’de “Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği” yayımlandığını hatırlatarak, yeni yönetmelik ile sadece sözlü sınava dayalı yönetici atamasının önünün açıldığını ve sözlü sınavda 60 ve üzeri puan alanların başarılı sayılacağını söyledi.

Danıştay dairelerinin verdiği kararlara bakıldığında sadece mülakat sınavına bağlı atama yapılamayacağının açık ve net olarak vurgulandığını belirten Özcan Çakmak, yeni yönetmeliğe karşı Eğitim-İş Sendikası olarak dava açacaklarını bildirdi.

Özcan Çakmak konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“Yapılacak olan sözlü sınav sübjektif kriterler içermektedir. Sınavın yapılış şekli ve sınavı yapacak olan kişilerin kesin belirlilik içermemesi, yandaş kişilerin siyasi görüş, yaşam tarzı gibi hususlar nedeniyle duygusal değerlendirmeler yapabilecek olmaları yönetmeliği sakat hale getirecektir. Hâlbuki hukuk devleti olmanın birincil koşulu düzenlemelerin belirli olması anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle, hukuk devletinin temel ilkelerinden biri de ‘Belirlilik ilkesi’dir. Bu ilkeye göre, yasal düzenlemelerin hem kişiler hem de idare yönünden herhangi bir duraksamaya ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır ve uygulanabilir olması ayrıca kamu otoritelerinin keyfî uygulamalarına karşı koruyucu önlem içermesi gerekir. Belirli ve öngörülebilir kurallara bağlanmaksızın verilen yetkiler hukukî güvenlik sağlayamayacağı için Anayasa’nın 2’nci maddesinde yer alan hukuk devleti ilkesine aykırılık teşkil etmektedir.

Danıştay dairelerinin verdiği kararlara bakıldığında sadece mülakat sınavına bağlı atama yapılamayacağı açık ve net olarak vurgulanmıştır. Ayrıca eğitim kurumları yöneticilerinin nerdeyse tamamı yandaş bir eğitim sendikasının üyeleridir. Sözlü sınav komisyonunda görev alacak yöneticilerin bu eğitim sendikasından talimat ve referans alacakları kesindir. Yönetici atamaya ilişkin hususların düzenlendiği yönetmelikte liyakat yerine, sadakat ve yandaş beklentisi ortaya koyulmuştur. Mülakat garabetinin öngörüldüğü Yönetmeliğe karşı sendikamızca dava açılacaktır. Buna ilişkin ayrıntılı değerlendirmelerimiz de yine ilerleyen süreçte yer alacaktır.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim