Çorum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, “Aktif İşgücü Hizmetleri” kapsamında Kurum’a kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi ve çalışma ortamına uyumunun sağlanması amacıyla düzenlenen “İşbaşı Eğitim Programı” uygulamalarına hızla devam ediyor.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından Çorum için verilen 2018 yılı 2.890 kişilik program hedefini şimdiden 2.620’lik kısmı gerçekleştirilmiş durumda.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Şahan, “Son olarak Assitt Çağrı Merkezi ile Çorum İŞKUR arasında yapılan protokol ile 40 kişi çalışma hayatına dâhil olacak. İşsizlerin mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri bir program olan işbaşı eğitim programlarına katılmak isteyenler, işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi İŞKUR İl Müdürlüğünden de kendilerine işyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi, kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan talep edebilirler.” dedi.

İŞKUR İl Müdürü Şahan, “İşbaşı Eğitim Programı” hakkında şu bilgileri verdi:

“İşbaşı Eğitim Programı, bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer mesleklerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmaktadır. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay uygulanacaktır. Programlar günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir. İşbaşı Eğitim Programlarından yararlanmak için; Kurum’a kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hışmı veya eşi olmamak, Emekli olamamak, Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak, Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak, İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak gerekmektedir.

Bu şartları sağlayan ve programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan öğrenciler de katılabilirler. Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.”

İşbaşı Eğitim Programları’nda katılımcı zaruri giderinin günlük 61,65 TL, öğrenciler için 46,23 TL. ve işsizlik ödeneği alanlar için 30,82 TL. olduğunu bildiren Ali Şahan, geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda ise katılımcılara 75 TL. zaruri gider ödeneceğini söyledi.

Ayrıca sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince karşılanacağını aktaran İŞKUR İl Müdürü Şahan, “Çorum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne istenildiği zaman başvuru yapılarak iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak programa katılabilirsiniz.” dedi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim