“Atatürk’ün Lider Kişiliği” konulu bir konuşma yapan Yıldırım, liderin etkilediği topluluğu kendi düşünceleri etrafında bütünleştirip arkasında sürükleyen kişi olduğunu belirterek, “Lider risk alabilen, ortaya çıkabilecek hataları korkusuzca üstlenebilen, bunalım dönemlerinde toplumları bunalımdan kurtarabilen kişidir. Lider herkesin hareketsizlik içinde ne yapacağını bilmediği zamanda en akılcı ve gerçekçi taktiği bularak süratle hareket eden insandır” dedi.

Mustafa Kemal’in toplumsal ve siyasal gelişme ve değişimlerin göründüğü bir dönede Osmanlı’nın Balkanlar’daki önemli şehirlerinden birisi olan Selanik’te dünyaya geldiğini kaydeden Yıldırım, konuşmasında şunları söyledi:

“Mustafa Kemal, yaşadığı toprakları kaybetme tehdidi atında bulunan böyle bir bölgede dünyaya gelmiştir. Mustafa Kemal’in yetiştiği dönem, Türk milleti için bütün değerleriyle ölüm kalım sınırlarında yaşanan bir tarih kesitidir. Şüphesiz ki, Mustafa Kemal’in lider kişiliğinin şekillenmesinde aldığı eğitimin de etkisi büyüktür. Döneminin en iyi eğiti kurumlarında eğitim gömüştür.

Askeri deha olarak kendini savaş meydanlarında kanıtlayan Ulu Önder, Büyük Taarruz’un kazanılmasından sonra Türk milletinin geleceği ile ilgili aldığı kararlarda da üstün bir devlet adamı olduğunu göstermiştir. Türk milleti silahla kazandığı bağımsızlığı, 24 Temmuz 1923’de imzalanan Lozan anlaşmasıyla siyasal alanda da kabul ettirmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk, modern dünyada ayakta kalmanın, modern değerlere dayalı çağdaş uygarlığın aktif bir üyesi olmakla mümkün olabileceğini gözden kaçırmamıştır. Esas hedefinin çağa uygun bir Türk devleti ve Türk topluluğu inşa etmek olduğunu ısrarla vurgulamıştır. O’nun1919’dan 1938’e kadarki çabaları toplum hayatında çağdaşlaşma doğrultusunda köklü değişikler yaparak olmuştur.

Askeri kahramanlıkla siyasi dehayı tek bir kişilikte birleştiren bir önderdir. O hızla çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğu’ndan genç ve dinamit bir Türkiye Cumhuriyeti’ni meydana çıkarmak suretiyle yok edilmek istenen Türk milletine yepyeni bir hayat kazandırmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, gerçek liderliğin en mükemmel örneklerinden birisi olmuştur.” (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim