Bu yıl üreticiler farklı bir sorun yaşadı. Durmak bilmeyen yağışların sonucunda buğday ve hububat tarlalarında göletler oluştu. Önceki yıllarda özellikle Sungurlu’nun köylerinde 20 Haziran tarihinden itibaren biçerdöverler tarlaları biçmeye başlıyordu. Temmuz ayı (köylerde orak ayı olarak bilinir) girmeden ise Ankara yolu üzerindeki tarlalar biçilmiş oluyordu.
Biçerdöver sahiplerinden Haydar Ovacıklı, bu yıl birçok tarlaya giremediklerini belirterek köy köy dolaşıp tarla biçmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bazı tarlaları taban suyunun yükselmesi nedeniyle yarım bırakmak zorunda kaldıklarını ifade eden Ovacıklı, “Tarlalar içinde oluşan göletler hasat yapmayı zorlaştırdı. Buğday, arpa başakları aşırı yağışlar nedeniyle toprakla bütünleşip biçerdöverler tarafından biçilemez hale geldi” diye konuştu.
Halk arasında Hacı Leylek, olarak bilinen leylekler ise hasat döneminde biçerdöverlerin peşinden ayrılmıyor. Biçerdöverlerin arkasında kalan kalıntılardan yiyecek arayan leylekler güzel görüntüler oluşturuyor.



(Arap Çataroğlu)

Editör: TE Bilisim