REFLÜDEN KURTULUN
Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Sebep olarak mide ile yemek borusu arasındaki kapak mekanizmasının gevşemesi olarak gösterilir.
Göğüste, boğaza doğru yayılan yanma hissi en sık karşılaşılan şikayettir. Acı, ekşi, yağlı içerikli beslenme bu şikayeti artırmaktadır. Mide içeriğinin ağızda hissedilmesi diğer sık görülen bir yakınmadır. Ses kısıklığı, ağız kokusu, kronik açıklanamayan öksürük, geçmeyen solunum yolu enfeksiyonları reflünün diğer sonuçlarıdır. Yine tedaviye yanıtsı astım ve kronik bronşitlerde reflü araştırılmalıdır. Hastalığın tanısı endoskopi ve mide-yemek borusu arasındaki asit ölçümleri ile konulur.
Tedavi 3 aşamalıdır. En önemlisi diyet olarak gösterilir. Acılı, ekşili, yağlı içerikten kaçınılmalıdır. Aşırı kilolardan kurtulma şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Uykuya yakın beslenmelerden uzak durmak ve uykuda başın yüksek olması yine reflü yakınmalarını azaltır. Tedavide mide asitini dengeleyen ve asit salgısını azaltan ilaçlar reflü tedavisine yardımcıdır. Diyet ve ilaç tedavisine rağmen şikayetlerin olması veya uzun süreli ilaç kullanma ihtiyacında ise cerrahi gündeme gelmektedir. Günümüzde kapalı yöntemle mide kapağının yeniden sıkıştırılması hastalığın tedavisinde uygulanmaktadır. 5 küçük delikten yapılan bu ameliyat ile hastada daha az ağrı ve daha az hastanede kalış süresi sağlanmaktadır. Kapalı reflü ameliyatı ile hasta 24 saatte taburcu edilebilmektedir.
Editör: TE Bilisim