AK Parti Belediye Başkan Adayı Dr.Halil İbrahim Aşgın, seçim öncesi Anitta Otel’de gerçekleştirilen toplantı ile projelerini açıkladı.

Çok sayıda partilinin hazır bulunduğu tanıtımda konuşan Halil İbrahim Aşgın 32 büyük projesini görsel sunum eşliğinde anlattı. Çorum’un barış ve kardeşliğin en güzel şekilde filizlendiği topraklar olduğunu anlatan Aşgın, tarihin ilk yazılı anlaşması olan Kadeş Anlaşmasının ruhuna uygun olarak toplumsal barışı daima diri tutmanın öncelikli görevleri olduğunu ifade etti. Büyük bir aşk ve heyecan ile ideal ve vizyon sahibi bir ekiple Çorum’u geleceğe taşıyacak projeler hazırladıklarını söyleyen Aşgın, Çorum’u Cumhuriyetin 100. yılına en iyi şekilde hazırlayacak ve uygulayacakları projelerle bölgenin cazibe merkezi yapacaklarını vurguladı.

İLK PROJE YENİ ŞEHİR

İlk projelerinin Yeni şehir olduğunu söyleyen Aşgın, temeli Selçuklu, ruhu Osmanlı, vizyonu Yeni Türkiye olan yeni bir şehir inşa edeceklerini belirtti. Aşgın Çorum’un; geniş yolları, caddeleri, camileri, otoparkları, yeşil alanları, spor tesisleri, kültür ve sanat merkezleri, engelli yaşam alanları gibi her türlü donatısıyla “Marka bir Şehir” kuracaklarını söyledi. Yeni şehir projesinde eski Akıncı Kışlası Atış Alanı ve Erzurum Dede mevkiinde 3 milyon m2’lik alanda 8000 konut tesis edeceklerini anlatan Aşgın, 5 cami, 15 park, 4 sosyal ve kültürel tesis ile sosyal donatılara sahip bir şehir inşa edeceklerini dile getirdi.

BİLİM ÜSSÜ-ÇORUMİNİA-AMFİ TİYATRO

Dünyada Endüstri 4.0 devriminin hayata geçirildiği günümüzde, gençleri bu alanda teşvik etmek, kendilerini geliştirebilmelerine imkan sağlamak amacıyla bir bilim üssü kuracaklarını anlatan Halil İbrahim Aşgın, bu üste robotik kodlama, doğa bilimleri, matematik, tasarım, teknoloji, astronomi, uzay ve havacılık atölyeleri bulunacağını dile getirdi. Bilim üssüyle aynı alanda Çorum’da iz bırakmış medeniyetlerin tarihi mirasını canlandıran bin minyatür park da oluşturacaklarını dile getiren Aşgın, yine çocuklar için tesisi çepeçevre dolaşan Minyatür Ekspres bulunduracaklarını belirtti.

Türkiye’nin sayılı minyatür parklarından birisi olmasını öngördükleri Çoruminia’nın bölgede alanında tek olacağını belirten Aşgın, şehrin turizminin gelişmesine de katkı sunacağını anlattı. Aşgın ayrıca tiyatro, konser, ramazan ve festival etkinlikleri gibi kültür, sanat faaliyetlerinin icra edilebileceği fonksiyonel bir açık hava tiyatro alanı inşa edeceklerini ifade etti.

KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ

AK Parti Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Aşgın ara sokaklarından ana arterlere kadar kültür, sanat ve estetikle yoğrulmuş bir şehir hayal ettiklerini bunu yapabilmek için de her türlü kültür ve sanat faaliyetinin yapılabileceği bir kongre ve kültür merkezi inşa edeceklerini belirtti. Aşgın merkez içinde sınav dönemlerinde 24 saat açık bir kütüphaneyi de gençlerin hizmetine sunacaklarını vurguladı.

PANOROMİK MÜZE

Aşgın, Çorum’a Türk İslam tarihine ve bütün bir insanlığa mal olmuş maziye şahitlik eden tarihi eserlerin bilişim teknolojilerinin en üst seviyede kullanılarak sergilendiği bir de panaromik müze oluşturacaklarını belirtti.

KOÇHİSAR BARAJI İSALE HATTI

Koçhisar Barajı’ndan il merkezine su taşıyacak 52 km’lik isale hattı ile ilgili çalışmaların kendi dönemlerinde tamamlanacağını belirten Halil İbrahim Aşgın, projede elektrik üretecek bir hidroelektrik santrali bulunacağını dile getirdi.

ENTEGRE İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ

Mevcut atık su arıtma tesisinin yüzde yüze yakın kapasiteyle çalıştığını belirten Halil İbrahim Aşgın, Çorum’un acilen entegre arıtma tesisine ihtiyacı bulunduğunu buna ilişkin Çevre Bakanlığı nezdindeki girişimleri hızlandırarak ve AB fonlarından istifade ederek azot ve fosfor gideriminin de yapılacağı ileri biyolojik arıtma tesisini Çorum’a kazandıracaklarını anlattı.

ÇÖP GAZINDAN ELEKTRİK ÜRETİM TESİSİ

Bu proje kapsamında, şehir çöplüğü yanında kurulacak sistemlerle; depolama alanlarında oluşan ve karbondioksite göre 28 kat daha zararlı olan metan gazının neden olduğu sera gazı etkisinin önüne geçileceğini belirten Aşgın, düzenli depolama sahalarında oluşan çöp gazlarını kurulu enerji üretim tesislerinde yakarak hem değerlendireceklerini hem de çevreye zarar vermesini önleyeceklerini anlattı.

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ

Halil İbrahim Aşgın, belediye tarafından daha önce kurulan rüzgâr enerjisi santraline ilave olarak güneş enerji santralini şehre kazandıracaklarını, Avrupa Birliği hibe fonları, Kalkınma Ajansı ve ilgili bakanlık hibeleriyle kurulacak tesisin, şehrin enerji ihtiyacını karşılanmasına önemli katkı sunacağını belirtti.

ULAŞILABİLİR ŞEHİR

Artan nüfus ve araç sayısı nedeniyle şehir içi ulaşım sistemlerinin yetersiz kaldığını belirten AK Parti Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Aşgın, problemleri çözmek için ilk olarak yeşil dalga, akıllı kavşak ve akıllı durak uygulamalarını artıracaklarını dile getirdi. Mor Taksi (Engelli Taksi) uygulamasını hayata geçirileceklerini anlatan Aşgın, engelli vatandaşların daha rahat bir şekilde ulaşımlarının temin edebilmesi için şehrin belli noktalarında mor taksi uygulamasını başlatacaklarını vurguladı.

İnönü Caddesinden Kıbrıs ve Cengiz Topel Caddesi’ne uzanan alanda 30 metrelik yeni bir yol ve imar çalışması yapılacağını anlatan Aşgın, biri Karakeçili Mahallesi İnayetullah Camii, diğeri Çepni Mahallesi Tabakhane civarında olmak üzere iki akıllı kapalı otopark inşa edileceğini bu otoparklar ile kent merkezinin otopark probleminin önemli ölçüde çözüleceğini söyledi.

İnönü, Akşemseddin ve Fevzi Çakmak Caddelerinin kesiştiği Kışla Kavşağı’nda alt geçit yapılacağını, (battı-çıktı) mevcut ihtiyaçlara göre yeni farklı düzey kavşakların inşasını gündeme alacaklarını belirten Aşgın, Akşemseddin Camii civarına şehrin ikinci büyük kent meydanını kazandıracaklarını dile getirdi. Halil İbrahim Aşgın, “Akşemseddin Caminin batısında 18.000 metre karelik alan mevcut plana göre meydan olarak işaretlenmiştir. Miting alanı olarak da kullanılması mümkün olan bu meydanın altına, ihtiyaç doğrultusunda yer altı otoparkı planlanabilecektir.

Yeni İskilip yolu çevre yolu geçişinin proje ihalesi yapıldı. Bu proje kapsamında Akşemseddin Caddesi üzerinden Ulukavak-Buharaevler bölgesine geçişin rahat olabilmesi için çevre yolu bağlantısına farklı düzeyde kavşak yapılmasını sağlayacağız. Karayolları bölge müdürlüğü tarafından yapılacak olan kavşak çalışmasına hem tüm gücümüzle destek olacağız hem de bize ait sorumlulukları ivedilikle yerine getireceğiz. Bu proje sayesinde kısa vadede Osmancık Caddesi üzerindeki trafik yoğunluğunu da rahatlatmış olacağız.

Erzurum Dede civarından Küçük Sanayi Sitesine ulaşımı kolaylaştıracak ve hızlandıracak yeni bir yol açacağız.

Belediyemiz tarafından yapımına başlanan ve tamamlanamayan; Gazi Caddesini Fatih Caddesine bağlayan, Yazıçarşı’yı Ulumezar’a bağlayan, Karakeçili’yi Yeni Belediye Binasına bağlayan yolları bir an önce tamamlayacağız” dedi.

ÇORBİS

Ulaşımı rahatlatmak ve sağlıklı yaşamı teşvik etmek amacıyla bisiklet paylaşım sistemini hayata geçireceklerini belirten Halil İbrahim Aşgın, bu projemiz kapsamında bisiklet yollarının miktarının artırılacağını, bağlantılı hatlar üzerinde bisiklet alma ve bırakma istasyonları oluşturulacağını, otobüslerde kullanılan kartların bir benzerinin bisiklet için de kullanılacağını dile getirdi.

GÜVENLİ SÜRÜŞ EĞİTİM KOMPLEKSİ VE YARIŞ PİSTİ

Gençlerin büyük rağbet gösterdiği otomobil ve motor sporları ile ilgili olarak şehri bölgede merkez yapmak için yarış pisti yapacaklarını kaydeden AK Parti Belediye Başkan adayı Halil İbrahim Aşgın, “Gençlerimizin hız tutkusunu trafikte yaşaması yerine, her türlü güvenlik önleminin alındığı, sosyal donatı alanları ile zenginleştirildiği, bu hobinin sportif faaliyet kategorisinde yürütülebileceği pistler oluşturacağız.

Bununla birlikte bu tesisimizde sürücülük ve ileri sürücülük eğitimi almak isteyen hemşerilerimize de güvenli sürüş eğitimi imkânı sağlayacağız” dedi.

ÇÖPLÜK (ARASTA) ÇARŞISININ RESTORASYONU

Çorum’da Osmanlı döneminde 20 civarında çarşı bulunmaktayken bugün bu tarihi çarşılardan geriye sadece Çöplük Çarşısının kaldığını anlatan Aşgın, “Biz şehrimizin tarihi ve kültürel zenginliklerine bütüncül bir anlayışla yaklaşıyoruz. Bu bağlamda tarihi Çöplük Çarşısı’nı restore ederek yeniden inşa ve ihya edeceğiz. Bu iyileştirme çalışmalarını esnafımızı mağdur etmeden çok hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Çöplük etrafında yapacağımız diğer restorasyon, alt ve üst yapı çalışmalarıyla buranın bir cazibe merkezine dönüşmesini sağlayacağız” şeklinde konuştu.

BEDESTEN

1580 tarihli bir belgeden Çorum’da bir bedestenin yani kapalı çarşının bulunduğunun bilindiğini anlatan Halil İbrahim Aşgın, genellikle değerli malların alınıp satıldığı bu tarihi estetik binaların, bugünkü ticaret merkezleri, borsalar gibi büyük bir öneme sahip olduklarını, bu projenin de şehirle özdeşleşeceğini, marka değerine katkı sunacak şekilde bu tarihi kapalı çarşıyı yeniden inşa edeceklerini ifade etti.

DİKİCİLER ARASTASI RESTORASYONU

Çöplük Çarşısı (Arasta) ile ilgili başlatılan restorasyon projesinin önemli bir parçasının da Dikiciler Arastası olduğunu kaydeden Halil İbrahim Aşgın, Tarihi Dikiciler Arastasını restore ederek inşa edilecek bedesten ile birlikte buradaki ticari canlılığı artıracaklarını dile getirdi.

HIDIRLIK KÜLLİYESİ

Hıdırlık Mevkii’nde bir takım tarihi ve otantik alanların yeniden ihya edilmesine yönelik çalışmalar yapılacağını ifade eden Aşgın, burasını İstanbul’un Eyüp Sultan’ı, Ankara’nın Hacı Bayram’ı, Konya’nın Mevlana’sı, Suluca Karahöyük’ün Hacı Bektaşı Veli’si gibi inanç turizmi açısından da önemli bir merkeze dönüştüreceklerini söyledi. Belediye Başkan Adayı Aşgın, “Bu mevkide gerek Millet Bahçesine gerekse bu manevi iklimi teneffüs etmek amacıyla gelen misafirlerimizin alışveriş yapacağı, Çorum’un yerli ürünlerinin satıldığı otantik dükkânlar ile yine tarihi misyonuna uygun bir şekilde belli saatlerde çorba ikram edilen bir imarethane inşa edeceğiz” dedi.

KALE RESTORASYONU

Kalenin restore edileceğini, çevresinin de yeşil bir alan ile güzelleştirileceğini kaydeden Aşgın, “Burasını sosyal ve kültürel yaşam merkezine dönüştürerek, ticaret ve turizmin önemli bir parçası haline getireceğiz. Kalenin etrafını da kentsel dönüşüme tabi tutarak konforlu bir yaşam alanı oluşturacağız” şeklinde konuştu.

KENT MÜZESİ

Aşgın, Cumhuriyetin ilk yıllarında sivil bir inisiyatifle kütüphane olarak inşa edilen ancak zamanla bu özelliğini kaybederek çeşitli hizmetlerde kullanılan, 1960 yılından beri de belediye idare binası olan Tarihi Taş Bina’yı Kent Müzesi yaparak milletin hizmetine sunacaklarını ifade etti

AQUAPARK VE BUTİK YÜZME HAVUZLARI

Çorumluları şehir hayatının stresinden, gürültüsünden uzaklaştıracak, hoşça vakit geçirmelerine imkân sunacak bir aquapark inşa edeceklerini anlatan Halil İbrahim Aşgın, bu tesiste parklar, oyun alanları, yürüme yolları, açık hava spor gereçleri ve kafeteryalar gibi sosyal donatı alanları da bulunacağını kaydetti.

SEYİR KULESİ

Çorum’un bütün güzelliğiyle seyredilebileceği, içerisinde teras, restoran ve kafeteryanın yer alacağı Seyir Kulesini Çorum’a kazandıracaklarını belirten Aşgın, Seyir Kulesi’nin, zamanla Saat Kulesi gibi Çorum’la özdeşleşeceğini ve ilin marka değerine önemli bir katkı sunacağını vurguladı.

SPOR PROJELERİ

Çorum'u, spor kenti haline getireceklerini vurgulayan Aşgın, amatör spor kulüplerini geliştirdikleri projelere, başarı oranlarına, gösterdikleri performansa göre desteklemeye devam edeceklerini anlattı.

TRAP - SKEET SPOR TESİSİ VE ATIŞ POLİGONU

Atıcılık ve avcılık sporuna ilgi duyan Çorumluların hem aileleriyle vakit geçirebileceği hem de sporunu yapabilecekleri trap-skeet spor tesisi ve atış poligonu inşa edeceklerini anlatan Aşgın, proje tanıtımında bölgedeki hiçbir ilde bulunmayan bu tesisi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne tahsisli Samsun yolu üzerindeki 53 dönümlük atış alanında Çorum’a kazandıracaklarını vurguladı.

GENÇLİK KAMPLARI

Halil İbrahim Aşgın, gençlerin doğa ile baş başa kalmaları ve doğa sporları aktivitelerini gerçekleştirmeleri için başta Çatak olmak üzere muhtelif yerlerde Gençlik Kampları kuracaklarını dile getirdi.

REFAKATÇİ MİSAFİRHANESİ

Sosyal belediyecilik anlayışı gereği olarak uzak köy, ilçe veya çevre illerden Çorum’a tedavi görmek için gelen hastaların yakınlarının misafir edileceği bir yer inşa edeceklerini anlatan Aşgın, “Hasta yakınlarını kendi misafirimiz olarak görecek, kapımızı çalanı kapıda bırakmayacağız” dedi.

GÜNGÖRMÜŞLER KONAĞI

Tarihi ve kültürel değerler ile inancın yaşlılara saygı, sevgi, şefkat ve merhamet göstermeyi emrettiğini belirten Aşgın, ömrünü ailesi ve ülkesi için çalışarak geçirmiş, evlerin bereketi ulu çınarların günlük yaşantıları içerisinde kimseye muhtaç olmadan sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri bir yer inşa edileceğini, sabah evinden çıkan yaşlıların önemsendiği bir yere gitmenin huzurunu yaşayacağını belirtti.

HOBİ BAHÇELERİ

Çorumluları şehir hayatının stres ve gürültüsünden uzaklaştıracak, istedikleri gibi ekip biçebilecekleri, aileleriyle birlikte nitelikli zaman geçirebilecekleri alanlar oluşturacaklarını anlatan Aşgın, doğa ile baş başa kalmak isteyen, organik sebze ve meyve yetiştiriciliğinden keyif alan Çorumluların uygun şartlarda sunulacak Hobi Bahçelerinden faydalanacağını dile getirdi.

HANIMELİ ÇARŞISI

Konuşmasında kadınların el emeği göz nuru ürünlerini kazanç kapısına dönüştürebilecekleri Hanımeli Çarşısı kuracaklarını anlatan Aşgın, kadınların ürettiklerini satarak hem ev ekonomisine, hem de istihdama katkı sağlayabileceklerini dile getirdi.

MİLLET KIRAATHANESİ

Müjdesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği millet kıraathanelerini Çorum’a kazandıracaklarını belirten Halil İbrahim Aşgın, her yaştan Çorumlunun Millet Kıraathanelerinden faydalanarak, nitelikli zaman geçirme imkânına kavuşacağını söyledi.

İSTİHDAMA YÖNELİK İŞ ATÖLYELERİ

İlgili kurum ve kuruluşlarla yapılacak işbirliği protokolleri ile başta gençler, ev hanımları ve engelliler olmak üzere nitelikli mesleki kurslar ve atölyeler açacaklarını vurgulayan Aşgın, yeteneklerine göre insanların mesleki eğitim görebilecekleri bu atölyelerin istihdam odaklı olup, günün ihtiyaçları dikkate alınarak hayata geçirileceğini anlattı.

ÇOCUK KÖYÜ PROJESİ

Açık ve kapalı alanları olan, çocukların 4 mevsim güvenle oynayabileceği bir çocuk köyü kuracaklarını belirten Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Aşgın, bu komplekste geleneksel ve modern oyun alanları oluşturarak, çocukların ebeveynleriyle birlikte hoş vakit geçirmelerine imkân sağlayacaklarını vurguladı.

ENGELSİZ ŞEHİR PROJELERİ

Aşgın, engellilerin istifadesine sunulacak Mor Taksi uygulaması, engelli araç bakım atölyesi, engelli araç şarj istasyonları, çalışanlarının tamamının engellilerden oluştuğu engelsiz kafe ve engelsiz parklar ile Çorum’u engelsiz bir şehir haline getireceklerini ifade etti.

KATILIMCI YÖNETİŞİM PROJESİ

Halil İbrahim Aşgın, Kent Konseyini başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere şehrin bütün dinamiklerinin yerel karar alma süreçlerine aktif olarak katılabilecekleri, ortak projeler üretebilecekleri bir mekâna, dinamik ve işlevsel bir yapıya büründüreceklerini belirtti.

HAYVAN DOSTU ŞEHİR

Belediye hayvan rehabilitasyon merkezinin genişletilmesi, veterinerlik hizmetlerinin sahaya yayılması, hayvan ambulansı uygulamasının yaygınlaştırılması ve sokak hayvanlarının bakımı ile ilgilenen ekiplerin nicelik ve niteliklerinin artırılmasını sağlayacaklarını anlatan Aşgın, bu konuda sivil toplum kuruluşları ile yapılan ortak çalışmaları artıracaklarını söyledi.

Halil İbrahim Aşgın, Çorumlulardan gelen talepler doğrultusunda alınan bazı önemli kararlar aldıklarını kaydederek bazı taahhütlerde de bulundu

Aşgın, “Su faturalarının yüksekliği noktasında gelen şikâyetlere kayıtsız kalmayacağız. İnşallah bu konuda bir iyileştirme yapacağız.

Küçük Sanayi Sitemizin Mescit talebini ivedilikle yerine getireceğiz.

Küçük Sanayi sitemizde, oluşabilecek yangınlara ve afetlere karşı itfaiyemize bağlı bir acil müdahale birimi kuracağız.

Belediye hizmetlerine erişimi kolaylaştırmayı, hizmeti halkımızın ayağına götürmeyi bir ilke olarak benimsiyor, sosyal belediyecilik anlayışımızın bir gereği olarak görüyoruz. Bu nedenle, Mahalle Kültür Merkezlerimiz aynı zamanda su faturası, kartlı su sayaç dolum işlemleri, emlak vergisi gibi belediyemize yapılacak ödemeler için birer Ödeme Noktası olarak da hizmet verecektir.

Yeni Çorumspor’umuza yasal imkânlar çerçevesinde her türlü desteği vereceğiz.

Toplu ulaşımla ilgili problemleri biliyoruz. Göreve geldiğimizde ilk olarak ele alacağımız konulardan birisi bu problemlerin çözümü olacaktır.

Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Sıfır Atık” projesi şehrimizde hayata geçti. Bununla ilgili çalışmaları daha da geliştireceğiz.

Aile Eğitim Merkezini, Kadın Kültür Merkezlerimizin bir birimi olmaktan çıkarıp müstakil bir merkeze dönüştüreceğiz. Burada aile ile ilgili her türlü eğitim ve danışmanlık hizmetlerini vereceğiz” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim