Türk Tarım Orman-Sen İl Başkanı Necati Gül, TÜRK-İŞ’in Mayıs 2016 için yaptığı araştırmaya göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının yani açlık sınırının 1.374,89 TL. olarak saptandığını belirterek, açıklanan rakamların halk üzerinde çelişki doğurduğunu ve güven duygusunu zedelediğini söyledi.
Necati Gül konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:
“TÜRK-İŞ’in araştırmasına göre ayrıca gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.478,48 TL. olarak belirlendi.
Öte yandan Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Mayıs ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.464,24TL, yoksulluk sınırı ise 4.135,64 TL olarak tespit edildi.
Ayrıca Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 59,03 TL; 29 gün sürecek Ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise asgari olarak 1.711,87 TL olduğunu belirledi.
Sadaka-i fıtır için esas alınan bir kişinin iki öğün beslenmesi için Din İşleri Yüksek Kurulu 15 TL. belirlerken, Asgari Ücret Komisyonu acaba 1.300 TL’yi hangi esaslara göre belirledi?
Tüm bunlardan yola çıkarak memur olarak talebimiz Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ve Toplu Sözleşme sürecinde Hükûmet temsilcisi olarak görevlendirilmeleridir. Bu rakam karmaşasından ancak bu sayede kurtulmuş oluruz.”
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim