Bütçesi Özel İdare tarafından karşılanan ve MKHGB (Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği) tarafından ihalesi gerçekleştirilen “240 Ton/Saat Kapasiteli Asfalt Plent Tesisi” yaptırılması işi için ihaleyi kazanan firma E-MAK A. Ş. ile 5 Ocak 2017 tarihinde sözleşme imzalanmıştı. Şeker Fabrikası arkasında bulunan 17 dönümlük hazine arazisi İl Özel İdaresi’ne kazandırılıp tesisin burada yapımına başlanmıştı.

Tesisin yapımı tamamlanırken geçtiğimiz günlerde deneme üretimi de gerçekleştirildi. İhalenin yüklenici firması E-MAK’ın teknik elemanları ve Özel İdare personelinin hazır bulunması ile deneme üretimi yapılırken tesisin denemesi, gerekli ayar ve kalibrasyonlar ve üretimin yapılabilmesi için 1 hafta süreyle çalışıldı ve Özel İdare personeline eğitim verildi.

Valilik’ten konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, deneme üretiminde üretimde kullanılacak agreganın (mıcır) gerekli deneyleri yapılarak uygun karışımın hazırlanması sağlandı. İlk olarak 3000 ton BSK (Bütümlü Sıcak Karışım) asfalt ve yama malzemesi üretilirken üretilen bu malzemeyle plent tesisinin bağlantı yolu 1200 metre asfalt yapıldı. Yol boyu 8,5 metre platform genişliğinde, şantiye girişinde de 12 metre platform genişliğinde kaplama yapıldı. Ayrıca 11.000 m² asfalt kaplama yapılırken sistemin çalışmasında herhangi bir problem oluşmadı ve tesisin kabulünün hazır durumda olduğu görüldü. Plent tesisinin bağlantı yolunun asfalt serme işlemi, Özel İdare’ye ait 1 adet finişer, 3 adet silindir ve 5 kamyonla yapıldı.

Mevcut boş arazide sıfırdan kurulan tesiste yıllık 300 km. köy yolunda BSK asfalt kaplama yapılabilecek miktarda üretim yapılabilecek. Tesisin kurulması ve asfalt serme işlemlerinin başlaması ile yaklaşık 30 kişiye de istihdam sağlanmış olacak.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim