Çorum Aşçılar ve Pastacılar Derneği, aşçılara hak ettikleri değeri kazandırabilmek ve Çorum’un yemeklerini gerektiği gibi tanıtabilmek amacıyla kuruldu.
Başkanlığını Rasim Çakıcı’nın yaptığı ÇAPDER yönetim kurulunda Emrullah Urhan, Nazende Yalçınkaya, Tarık Çakıcı, Burak Topal ve Soner Bektaş yer alırken, denetim kurulunda ise Samet Yıldırım ve Gizem Tunç yer aldı.
Kocatepe Kahve Evi’nde gerçekleştirilen tanıtımda konuşan dernek başkanı Rasim Çakıcı, Akdeniz’deki aşçıların %60’dan fazlasının Çorumlu olduğunu ifade ederek, aşçı dendiğinde artık Çorum’un da akla geldiğini ancak aşçılığa gereken değerin verilmediğini kaydetti.
Çorum’da aşçı yetiştiren okullar bulunduğunu belirten Çakıcı, buralardan mezun olan okulların daha önce iyi ücretlerle iş bulabilirken şimdi asgari ücretle iş bulabildiklerini söyledi. Mesleğin ahlaki gelişimini artırmak, Çorum’u tanıtmak istediklerini anlatan Rasim Çakıcı, Çorum’un 8 bin yıllık bir tarihi geçmişi bulunduğunu fakat bunun tanıtımı için gerekli çalışmaların yapılmadığını söyledi.
Çorum’a gelen turistin görselin ardından yemekleri ile ilgilendiğini belirten Çakıcı, Çorum’un güzel bir yemek kültürü olduğunu ve katılım yapılan yarışmalarda dereceler alındığını kaydetti.
“Ceketine Sahip Çık” adı altında gelecek yıl bir sempozyum düzenlemek istediklerini anlatan Çakıcı, “Gastronomi ilerledi ancak bunu tanıtamıyoruz. Yemek yarışmalarında birincilik alan arkadaşlarımız var ancak tanınmıyorlar. Çorum’da yemeklerin tanıtımı için yarışmalar düzenlemek istiyoruz. Çorum’da aşçı yetiştiren okullarımız var. Bu öğrencilerimiz mezun olduklarında yüksek meblağlı ücretlerle iş bulabiliyordu şimdi ise aşçılığın değeri kalmadı. Yarın yemek yapacak usta kalmayacak. Sulu yemek yapan lokantalarımızın yerini fast food denilen yabancılara özgü yiyecek çeşitleri satan işyerleri almaya başladı. Bize ait olmayan bir yemek kültürü tüketiyoruz ve sağlıksız bir toplum yetişiyor. Bunlara dur demek ve Çorum yemek kültürünün tanıtımını yapmayı amaçlıyoruz” dedi.
ÇAPDER Başkanı Rasim Çakıcı 25-27 Mart tarihleri arasında Urfa’da yöresel yemekler yarışması düzenleneceğini ve buraya da bir ekiple katılacaklarını belirterek, Urfa’dan da başarı ile dönmeyi istediklerini kaydetti.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim