Toplantı esnasında bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, “Asansör Yönetmeliği, Asansör PGD Yönetmeliği, Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği” kapsamında asansörlerde ürün ve hizmet denetimlerini yaptıklarını bildirdi.

İlgili kanunlarda yapılan değişiklikle asansörlerde yıllık periyodik muayene ve her ay da yine düzenli asansör bakımı yükümlülüğü getirildiğini belirten Ocak, “Bu sebeple asansör bakımlarının binalarda apartmanlarda aylık olarak düzenli ve usulüne uygun bir şekilde yapılması gerekiyor. Yapılan bakımlarda bakımın ilgili yönetmelik kapsamında ve bir checklist yardımı ile yapılması durumunda daha nitelikli bir bakımın olacağı kesindir. Hususi araçlarımızda daha çok kullandığımız asansörlerimiz kendimizin, ailemizin ve yakınlarımızın hepsinin kullandığı düşey yönlü ulaşım aracıdır” dedi.

Engelli ve yaşlıların kullandığı asansörlerin çok büyük titizlik göstererek bakımının yapılmasını isteyen Ocak, bina yöneticilerinin, muayene kuruluşu temsilciler ve belediye denetçileriyle düzeyli bir işbirliği içerisinde çalışmalarını istediklerini vurguladı. Ocak, “Asansör montaj ve bakım firmalarının yönetmelik kapsamında bünyelerinde mühendis istihdam etmeleri zorunludur. Bu yönüyle montaj ve bakım firmalarımızın bünyelerinde istihdam ettikleri mühendislerle daha kaliteli montaj ve bakım noktasında bu mühendislerimizi etkin olarak kullanmalarını istiyoruz. Bu alanda mühendislerimizi kendilerine verecekleri çok şey olduğu anlamda kendilerinden yararlanacağı ortaya çok güzel imalatlar ve asansör bakımları çıkacağı aşikârdır. Ürün Güvenliği Haftası kapsamında güvenli asansör ve güvenli asansör kullanımı hepimizin olmazsa olmazıdır. Bu gün ilimiz geneline baktığımızda 4000‘nin üzerinde asansörümüz var. Bu asansörlerimizin tamamının yeşil etiketli olması lazım.” diye konuştu.

Teknik düzenlemesine uygun olmayan ve güvensiz olan asansörlerle ilgili idari para cezalarının çok arttırıldığını hatırlatan Ocak, bu noktada sıkıntıya düşmemeleri için firmalardan işlerini en güzel şekilde yapmalarını istedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim