Yozgat’ta 65 bin 760 dekar, Tokat’ta 176 bin 650 dekar, Amasya’da 424 bin 490 dekar ve Çorum’da 12 bin dekar olmak üzere toplam 678 bin 900 dekar arazinin sulanacağı projenin büyük ölçekli bir proje olduğunu belirten Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, “Amasya ilinde DSİ'nin sorumluluk sahasında çok önemli çalışmalar yürütülüyor. Aşağı Çekerek Projesi Süreyya Bey Barajı çok önemli bir proje. Sadece Amasya için değil 4 ili kapsayan büyük ölçekli bir proje. Bu proje Orta Karadeniz Bölgesi’nin GAP'ıdır. Bu proje ile 60 yıllık rüya gerçekleşiyor” dedi.
Terziköy Fimar Otel’de Aşağı Çekerek Projesi bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Vali İbrahim Halil Çomaktekin, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Göynücek Kaymakamı Hicabi Aytemur, Göynücek Belediye Başkanı Kemal Şahin, DSİ 7. Bölge Müdürü Ahmet Kanık, DSİ 73. Şube Müdürü Turgut Yorulmaz, DSİ yetkilileri, projeden faydalanacak köylerin muhtarları ve sivil toplum kuruluşların temsilcileri katıldı.
DSİ Bölge Müdürü Ahmet Kanık, Amasya’da yapılan yatırımlar ve Aşağı Çekerek Projesi hakkında sunumlar eşliğinde bilgiler verdi. İl genelinde DSİ tarafından yapılmakta olan 24 projenin toplam bedeli yaklaşık 239 milyon TL olduğunu belirten Kanık, sulama, hidroelektrik santraller ve taşkın koruma tesisleri bağlamında yapılan çalışmalar devam ederken, Aşağı Çekerek Projesi’nin Tokat, Çorum, Amasya ve Yozgat illerine hizmet verecek olup Amasya’da yaklaşık 425 bin dekar, 4 ilde ise yaklaşık 679 bin dekarlık bir alanın proje sayesinde sulanacağını söyledi.
Amasya Belediye Başkanı Özdemir, çalışmanın Amasya’ya ve bölgeye hayırlı olmasını dilerken, su havzalarının olduğu bölgelerde büyük medeniyetler kurulduğuna değinen Vali Çomaktekin de, “Mezopotamya gibi büyük bir medeniyetin oluşmasının sebebi, orada Dicle ve Fırat havzasının olmasıdır. Görüldüğü gibi medeniyetlerin temelinde su vardır. Su kaynaklarını daha verimli kullanma adına sularımızı kontrol altına alıp, bölgede yaşayan çiftçilerimizin sadece meteorolojik iklim koşullara bağlı kalmaksızın, tarımın su ile daha çok buluşturulmasıyla çiftçilerimizin gelirleri de yükselecektir. Yapılan araştırmalarda Türkiye'de kırsal alanda tarım ile uğraşan bir insanın aynı zamanda 4 insanın da geçimini sağladığı görülmektedir. İnsanların doğdukları yerde geçimini sağlaması, buradan büyük şehirlere göç etmeden, kendi topraklarında kalıp gelirlerini sağlaması çok önemlidir. Gayrisafi milli hasıladaki zirai gelirimizin bu çalışmalar sayesinde hızlı bir şekilde yükseldiği görülüyor. Ülkemizin değişik illerinden gelen insanlara burada ayrıca istihdam sağlanıyor” diye konuştu.
Çomaktekin, “Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ülkemizin her bölgesinde böyle güzel projeleri hayata geçiriyor. Bu projelerin Amasya'da da gerçekleşiyor olması bizleri ayrıca mutlu etmektedir. DSİ çalışmalarının yanı sıra, İl Özel İdaremiz de benzer çalışmalarla sulamaya katkı sağlıyor. Amacımız en kısa sürede sulu tarımın her alanda yapılmasını sağlamaktır. Bu toplantıya katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından toplantıda yer alan katılımcıların projeye ilişkin soruları cevaplandırıldı.
Editör: TE Bilisim