Önceki akşam Çorum Park önünde bir araya gelen Platform Üyeleri, Artvin’deki doğa katliamını protesto ettiler. Platform adına bir basın açıklaması yapan Büro Emekçileri Sendikası Çorum Şube Başkanı ve KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ertuğrul Alper, Artvin Cerattepe’de halkın sivil toplum örgütleriyle birlikte bölgenin doğasını korumak için mücadele verdiğini anımsatarak, “Ilıman kuşak ormanları ile dünya üzerinde korumada öncelikli 200 Ekolojik Bölgeden birini ortadan kaldıracak madencilik faaliyetlerinin iptal edilmesine yönelik bu mücadele 20 yıldan uzun süredir devam ediyor. Karadeniz bölgesinin doğasına suyuna ve değerlerine karşı AKP iktidarının son dönemde yoğun bir saldırısı görülmektedir. Artvin’in beyni ve kalbi olan Cerattepe bölgesinde altın madeni aranmasına müsaade edilmesi o dağların önümüzdeki dönemde sele yağmura teslim olacağı ve Artvin halkının aşağıdaki bölgede yaşama hakkının giderek zayıflayacağı ve bölgenin kapitalist şirketlere peşkeş çekileceği bugünden görülmüştür.” diye konuştu.
Bölgedeki maden arama projesi ile ilgili 2013 yılında verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararının Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini ve bu mahkeme kararına rağmen yeniden Cerattepe’de maden arama projesine ‘ÇED olumlu’ kararı verildiğini hatırlatan Ertuğrul Alper, basın açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:
“Ancak, Artvin halkı direnişten vazgeçmeyerek doğasına, dağına ve suyuna sahip çıkma mücadelesi verdiğini tüm Türkiye’ye gösterdi. İşte Artvin halkı bu yüzden Rize İdare Mahkemesi’nin 24.12.2014 tarihli kararının ihlal edilmemesi, yeni davada alınacak kararın etkisiz kalmaması için, Anayasa’nın kendilerine yüklediği ‘Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önleme’ ödevini yerine getiriyor, yaşam nöbeti tutuyorlar. Anayasayı ve yargı kararlarını yok sayan iktidar güçleri ise Artvin halkını zehirleyerek sağlıklı çevrede yaşama hakkından mahrum bırakmak istiyorlar. Artvin’de devlet eliyle doğaya karşı ve halka karşı suç işleniyor, İçişleri Bakanı’nın verdiği ‘Vurun geçin’ emri, suç teşkil eden bir emirdir, Bakan emri olması uygulayanları sorumluluktan kurtarmaz.
Buradan Artvin Valisi’ne ve İçişleri Bakanı’na hatta iktidara sesleniyoruz; Cerattepe’de yargı kararına uyun, doğaya ve halka karşı suç işlemekten vazgeçin. Hükümetler değişir, elbet bir gün bu hükümet de değişecek, hesabını veremeyeceğiniz yükün altına girmeyin.
Artvin halkı yıllardır sürdürdüğü bu mücadeleyi kazanmalıdır. Bu kazanım Karadeniz Bölgesi’nden başlayarak tüm Türkiye’ye yayılmalı ve direnişin simgesi olarak tarihe geçmelidir.
Bizler Çorum Emek ve Demokrasi Platformu olarak dün olduğu gibi bugün de hakları için direnen ötelenen ve yok sayılan halkların yanında yer aldık ve almaya devam edeceğiz.
Demokratik ve meşru yaşam hakkını savunma direnişindeki Artvinlileri buradan selamlıyoruz. Bize ve Türkiye’ye umut verdiniz, çocuklarınıza en güzel mirası bırakıyorsunuz. Artvin halkı yalnız değildir.”
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim