Yerel basının haberleşmenin yanı sıra eğitim işlevini yerine getirdiğine işaret eden Mustafa Arslan, “Yerel medya mahalli kahramanların ve siyasetçilerin çoğalmasını sağlıyor. Ekonomik haberleşmeyi sağlayarak yerel sorunların çözümüne aracılık ediyor. Dolayısıyla yerel basınımızın var ve güçlü olması kamu menfaatinin hayata geçmesinde önemli bir aracılık hizmetini yerine getiriyor” diye konuştu.
Arslan, BİK tarafından Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Bayramoğlu Tatil Köyü’nde valiliklerin basın ve halkla ilişkiler müdürlüğü personelleri ile illerde gazete kontrol kurulu üyesi olarak görev alanlara yönelik düzenlenen eğitim seminerine katıldı.
“Resmi İlanların Yayınlaması Sırasında Karşılaşılan Sorunlar” başlıklı konuşmasına, Basın İlan Kurumu’nun dolayısıyla resmi ilan ve reklamların geleceğiyle ilgili tartışmaları anımsatarak konuşmasına başlayan Arslan, “Resmi ilanlar gidecek mi?” sorusunun; cevabı yönünden gazeteleri ve basın sektörünü doğrudan ilgilendirdiğini söyledi.
Bunun bugünün problemi olmadığını dile getiren Arslan, şöyle konuştu:
“Dün vardı, bugün var ve yarın da olmaya devam edecek. Şimdi etrafımıza, dünyaya baktığımız zaman medya, siyaset ve ticaret ilişkisine baktığımızda yönetimin, iktidarın, medya ile olan ilişkisine baktığımızda şöyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Bir defa hükümet etme iradesi, kitle iletişim araçlarının kontrolünü değilse bile içinde olma ihtiyacını hissediyor. Çünkü geniş kitleleri haberdar etmenin yanı sıra güdülemenin en önemli yolu kitle iletişim araçları.”
Türkiye’de basına verilen desteğin belki formunun değişebileceğini kaydeden Arslan, KOSGEB, Hazine, Kalkınma Ajansı, İŞKUR gibi kurumların basına yönelik desteklerinin gündeme gelebileceğini ifade etti. Arslan, sadece siyasetin değil, sivil toplumun, valiliklerin, bürokrasinin de basına ihtiyacı olduğu vurgulayarak, 15 Temmuz sürecinde basının ciddi bir sınav verdiğini ve bu sınavdan yüzünün akıyla çıktığını belirtti.
“YEREL BASININ VARLIĞI KAMUNUN MENFAATİNE”
Yerel basına ayrı bir parantez açmak istediğini ifade eden Arslan, “Yerel basınımız yerel demokrasinin hayata geçmesini sağlıyor. Haberleşmenin yanı sıra eğitim işlevini yerine getiriyor, yerel kahramanların ve siyasetçilerin çoğalmasını sağlıyor. Ekonomik haberleşmeyi sağlayarak yerel sorunların çözümüne aracılık ediyor. Dolayısıyla yerel basınımızın var ve güçlü olması kamu menfaatinin hayata geçmesinde önemli bir aracılık hizmetini yerine getiriyor” diye konuştu.
Yaşadığı şehirden örnekler vererek konuşmasını sürdüren Arslan, 1 Ocak-15 Eylül 2016 tarihleri arasında Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 14 bin 299 adet haberinin gazetelerde yayımlandığını, bu haberlerden 12 bin 90 adetinin yerel gazetelerde yayımlandığını söyledi. Arslan, “Konya Büyükşehir Belediye başkanı bu haberleri para karşılığı yayınlatmış olsa idi, reklam üzerinden eşdeğerine baktığımızda 5 milyon 382 bin 289 dolar, yani 15 milyon liralık bir harcama yapması gerekiyordu. Bu hesabı şunun için yapıyorum. Zaman zaman yereldeki bürokrat arkadaşlar, resmi ilanlar için ödenen paraları sokağa atılmış, kamunun parası boşa harcanmış gibi algılıyorlar. Bu açıdan size arz ettim. Aslında yerel gazetelere resmi ilan vermekle havadan bir para vermiş, kamunun hakkını boşuna aktarmış olmuyorlar. Kaldı ki 195 sayılı Kanun da Kamu İhale Kanunu da onlara bu noktada bir sorumluluk yüklüyor” değerlendirmesinde bulundu.
“GAZETE DENETİMLERİ MUTAT OLARAK TAKVİMİNDE YAPILMALI”
Gazete denetimlerinin her yıl mutat yapılması gerektiğini anımsatan Arslan, denetimlerin zamanında yapılmaması ve takvimin dışına çıkıldığı durumlarda gazete işletmelerinin mağduriyetlerinin oluştuğunu vurgulayarak, yılbaşında denetim takviminin belirlenmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Arslan, merdiven altı gazetelerin takibi noktasında Basın Kanunu’nu hatırlatan Arslan, “Basın savcılıklarımız elbette bu konunun takibini yapıyorlar, ancak ortaklaşa bir yaklaşım ortaya koyarak bunun önüne geçmemiz gerekiyor” dedi.
Arslan, 2008 yılında kaldırılan ve sektörde yıpranma payı olarak bilinen düzenlemenin 2014 yılında 2.5 yıllık bir kazanımla geri döndüğünü belirterek, bu haktan yararlanmak için Sarı Basın kartı zorunluluğunun bulunduğunu anlatarak, görev yapılan şehirlerde basın mensuplarının bu konuda uyarılmasını sözlerine ekledi. (www.bik.gov.tr/Oğuz Akçakoca)
Editör: TE Bilisim