Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversitelerin en temel görevlerini yerine getirmeleri beklenmekle birlikte sahip oldukları bilgi birikimlerini toplumun yararına olabilecek her türlü faydaya dönüştürme çalışmalarının da artık ön plana çıktığını belirterek Hitit Üniversitesi olarak bu yaklaşımı benimsediklerini ve bu çerçevede çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Üniversitenin imkânlarının her geçen gün arttığını, Üniversitenin bilgi birikiminin ve akademik potansiyelinin Çorum başta olmak üzere bölge illerdeki dinamikleri harekete geçirmek ve hayat kalitesini arttırmak için bir fırsat olduğunun altını çizen Prof. Dr. Alkan, Üniversite senatosu tarafından kabul edilen ve YÖK tarafından açılması onaylanan Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Çorum’daki arıcılık faaliyetlerini geliştirme açısından etkili olacağını söyleyerek bu merkezin Üniversitenin diğer birimlerinin maddi kazanç kaygısı taşımadan faaliyetlerini yürüteceğini belirtti.
2014 yılında Sağlık Bakanlığı’nın geleneksel, tamamlayıcı, alternatif tıp uygulamaları konusunda yaptığı düzenlemeden de bahseden Rektör Prof. Dr. Alkan, bu alan ile ilgili de bir araştırma merkezinin kurulmasının isabetli bir karar olduğunu ifade ederek, kurulmakta olan Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Çorum’daki en büyük paydaşı olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü başta olmak üzere arıcı birliklerinin de kesinlikle rakip olarak değil, güç birliği yapılması gereken paydaş olarak kabul edildiğini anlattı.
Her geçen gün Tıp alanında geleneksel tedavi yöntemlerinin daha fazla yer bulduğunu belirten Prof. Dr. Alkan, kurulmakta olan araştırma merkezinin yöresel ve geleneksel tedavi yöntemlerinin arşivlenmesi konusunda da çalışma yapmasının faaliyetlerine eklenmesine uygun olduğunu söyledi.
Üniversite bünyesinde bulunan HÜBTUAM başta olmak üzere arı ürünlerinin temel kalite analizleri gerçekleştirme konusunda yetkin bir merkez olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alkan, Merkezin kısa bir süre sonra tüm arı ürünleri üreticilerinin hizmetinde olacağını, Üniversitenin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Çorum İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin bir araya gelerek konu hakkında yapabilecekleri çalışmalara başlanmasının ve bir yol haritası çizilmesinin öncelikli çalışma konusu olacağını ve bu yıl içerisinde yapılacak iş birliği çerçevesinde, Üniversite ev sahipliğinde Çorum’da Arıcılık Faaliyetleri ve Sorunlarının Tespiti konulu bir çalıştay düzenlemenin yerinde bir başlangıç olacağını ifade etti.
Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Yrd. Doç. Dr. Ali Salur’un ziyaretlerinden memnuniyet duyduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Elfaz Ermiş ise Çorum İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile birlikte gerçekleştirdikleri, 2012 yılında beri devam eden Çorum’da arıcılığın geliştirilmesi projesinin 2016 yılı sonunda tamamlanacağını ve bu konudaki faaliyetlerin Üniversitenin katılımı ile birlikte sorunları tespit etme, çözüme ulaştırma ve AR-GE faaliyetlerinde çok daha hızlı ve büyük yol kat edileceğini söyledi. İl Müdürü Elfaz Ermiş, Üniversitenin bu konuda araştırma merkezi kurmasının gerekli ve heyecan verici olarak nitelendirerek “Çorum ve bölgemizde yapılan arıcılık faaliyetleri için hayırlı olsun” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim