Ne var ki, arasta esnafı bu anlamda yeterince memnun değil. Aslında “şükretmeyi bilen” insanlar olan ayakkabıcılar, işlerin iyi gitmeyişinden yakınırken, internet üzerinden alışverişlerin ve yıl boyu indirim yapıp bir de kredi kartına taksit uygulayan zincir mağazaların olumsuz etkisine de dikkat çekmeden edemiyorlar.

ARASTA’NIN TADI TUZU YOK
Çorum’un en canlı ticaret alanlarından biri olan Ayakkabıcılar Arastası’nda kış sezonunun başlamasına rağmen “garip bir durgunluk” hâkim… 7 Haziran ve 1 Kasım Genel Seçimleri sürecinde yaşanan “Hükûmet boşluğuna” bağlı olarak ekonomik belirsizlik kısmen aşılmış olsa da Arasta esnafı, henüz tam olarak ölü toprağını üzerinden atabilmiş görünmüyor.
Düşüncelerini aldığımız Arasta esnafından kimisi, yaşadıkları ekonomik durgunluğa anlam vermekte güçlük çekerken, bu sakinliğe kar yağışının bile çare olamayacağı yönünde görüş belirtiyor. Kimi esnaf ise her şeye rağmen işlerin “tatminkâr” olduğunu belirterek, “Bugünkü günümüze çok şükür” diyor… 


Ayakkabıcılar Arastası’nda kış sezonunun başlamasına rağmen büyük bir durgunluk yaşanıyor.

“İNTERNET ALIŞVERİŞİ VE ZİNCİR MAĞAZALAR İŞİMİZİ ZORLUYOR”
İmamoğlu Kundura çalışanlarından Tuncay Güccan, Arasta piyasasını hava koşullarının ve günlük olayların anında etkilediğini belirterek, “Bizim Arasta havadan nem kapan bir yapıya sahip. Rusya ile yaşanan uçak krizi bile insanları alışverişten uzaklaştırıyor. Bu da işimize olumsuz yansıyor.” dedi.
Tuncay Güccan, market zincirlerinin küçük esnafa önemli ölçüde darbe vurduğuna dikkat çekerek, “Her sokakta mantar gibi türeyen bu zincir marketler, ayakkabı bile satar oldu. Vatandaş her şeyden önce cebini düşünüyor. Sırf ucuz olduğu için bu marketlerden ayakkabı ve bot alan insanlar var. Bir de internet alışverişinin son yıllarda iyice yaygınlaşması bizim işimizi oldukça zorluyor.” diye konuştu.


Sağdan itibaren: Tuncay Güccan, Çağrı Yavuz ve Önder Öztorun

“ARASTA’NIN İMAJINI KENDİMİZ BOZDUK”
Altunel Kundura sahibi Nedim Altunel ise Arasta’nın geçmişteki parlak günlerinden çok uzak olduğuna değinerek, “Durgunluğun sebebi ne hava durumu, ne de başka bir şey… Arasta’nın eski güzel imajı kalmadı. Bu imajı esnaf olarak biz kendimiz bozduk. Zaman zaman müşteriye iyi davranmadık. Dolayısıyla Çorum halkı Arasta’dan ayağını çekti. Arasta’ya artık sadece Çorum dışından gelenler gezmek için uğruyorlar.” şeklinde görüş belirtti.


Arasta’da gün boyu gözlenen vatandaşların kimisi fiyat sorup geçerken, kimisi de oldukça “sıkı pazarlıkçı” çıkıyor. Nedim Altunel (Ortada) işte bu müşterilerden birini ikna çabasında…

“YAĞIŞ OLMAYINCA VATANDAŞ KIŞIN BİLE TERLİKLE GEZİYOR”
40 yıldır Arasta’da ayakkabıcılık yapan Recep Bekar, henüz kar yağışının başlamamasından ötürü bir hareketlenme olmadığını ifade ederek, “Yağmur ve kar bereket demektir. Hele şöyle güzel bir yağış düşsün; o zaman Arasta canlanır, işlerimiz açılır. Çünkü havalar yağışlı olmayınca vatandaş kışın bile terlikle, açık ayakkabıyla geziyor.” diye konuştu.
Arasta’daki durgunluğun “geçici” olduğunu düşünen Recep Bekar, “Her şeye rağmen onca yılın getirmiş olduğu tecrübe ve potansiyelimizle fena iş yapmıyoruz. Bugünkü günümüze şükürler olsun. Bazen insan az kazansa da şükretmeyi bilmeli.” dedi.


40 yıldır Arasta’da bulunan Recep Bekar, 1940 yılından bu yana aile mesleği olan ayakkabıcılığı sürdürüyor.

“ARASTA, KÖHNELİKTEN KURTARILMALI”
Emir Kundura ortaklarından Uğur Coşar ise Arasta’dan son zamanlarda sadece öğrenci, işçi ve mültecilerin alışveriş yaptığını belirterek, “Anne babalar kendilerine yeni kıyafet almaktan geri duruyorlar. Zorunlu olması hâlinde ancak çocukları için alışveriş yapabiliyorlar.” dedi.
Zincir marketlerin “mahalle esnafı” gibi bir kavramı ortadan kaldırdığını kaydeden Uğur Coşar, bu marketlerle rekabet edebilmek için Arasta’nın “köhne” görünümünden kurtarılması gerektiğini vurguladı.
Arasta’nın rehabilite edilmesi hâlinde Çorum ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağı inancını dile getiren Uğur Coşar, bu konudaki görüşlerini şöyle aktardı:
“Velipaşa Hanı’nın Belediye tarafından kültürel hayatımıza kazandırılacak olması, doğrusu Arasta esnafı olarak bizleri de mutlu etti. Bu yönde atılan somut adımlar bizi hem heyecanlandırdı, hem de umutlandırdı. Velipaşa Hanı’nın restore edilmesiyle birlikte bu muhit, ‘Çorum’un kalbi’ olma özelliğini daha da pekiştirecektir. Belediye Başkanı Sayın Külcü’nün son seçimler öncesinde “Arasta yıkılmayacaksa, restore edeceğiz.” şeklinde bir sözünü hatırlıyorum. Bence bu sözü yerine getirmenin tam zamanı… Madem Velipaşa’ya el atıldı, oranın restorasyonuyla birlikte Arasta da rehabilite edilebilir.”


Emir Kundura ortakları Uğur Coşar (Sağda) ve Murat Yerlikaya

(Haber&Fotoğraf: Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim