“Kadeş’in mirası cinsiyet eşitliği ve barış” konuylu oturumun başkanlığını AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt yaparken oturumda İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof.Dr. Şevket Dönmez “Anadolu ön tarihinde kadının yeri”, Ankara Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalından Prof.Dr. Neşe Özden “Atatürk dönemi’nde ve Atatürk’ün düşüncelerindeki yansımalarıyla kadının toplumdaki yeri ve kadın hakları”, İstanbul Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Sözcüsü Av. Serap Yaşar da “Kadeş Barış Antlaşması bağlamında barış, göç ve kadın” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof.Dr. Şevket Dönmez, yaptığı konuşmada Anadolu’da kadının bereket timsali olması ve soyun devam ettiricisi olması nedeniyle önem kazandığını ifade etti. Anadolu’da hüküm süren Hititler ve ardından Friglerde kadının eşit olduğunu belirten Dönmez, kadının yönetici olarak her zaman erkeğin yanında yer aldığına dikkat çekti. Sami (Arap) kökenli anlayışın Anadolu’ya girmesi ile birlikte kadın, erkek eşitliğinin bozulduğunu ifade eden Prof.Dr. Şevket Dönmez ardından da kadının; erkeğin bir adım gerisinden gelmeye başladığını kaydetti.

Ankara Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalından Prof.Dr. Neşe Özden ise konuşmasında Mustafa kemal Atatürk’ün kadınlara büyük önem verdiğini dile getirerek bunu her fırsatta yaptığı konuşmalarda dile getirdiğini söyledi. 1920 ‘lerde çok sayıda ülkede oy kullanma hakkının dahi bulunmadığını belirten Özden, kadınlara haklarını vermek istemeyenlerin genelde iş hayatını öne sürdüğünü ve bazı işleri kadınların yapamayacağını ileri sürdüğünü ifade etti.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim