Anneler Günü dolayısıyla bir yazılı bir açıklama yapan Nurcan Hasırcı Doğan, böylesi günlerin tüketimin artırılması için devasa bir pazara dönüştürüldüğüne dikkat çekerek, “Anneleri gerçekten mutlu etmek istiyorsanız; önce genç işsizliği çözmek için çaba harcayın. Ülke gençlerini şifre skandallarıyla kepazeye dönmüş sınav sistemi içinde heder etmeyin. O çocukların insan onuruna yaraşır bir gelecek hazırlamalarına izin verin.” dedi.

Eğitim-Sen Şubesi Kadın Sekreteri Nurcan Hasırcı Doğan açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

“Her şeyin alınıp satılabilir olduğu çağımızda, Anneler Günü tüketimin arttırılması için âdeta bir kampanya süreci gibi işliyor. Tek taş pırlanta kampanyaları, annelerin ev işlerini daha hızlı yapmalarını sağlayacak ev aletlerinde uygulanan indirimler, mağaza promosyonları ile anneler gününü devasa bir pazara dönüştürmüştür.

Anneleri mutsuz edecek onlarca neden varken bunların tümü görünmezleştiriliyor. Oysa toplumda ne kadar eşitsizlik, sömürü, baskı ve şiddet varsa, anneler tüm bunlardan en az iki misli etkileniyor. Eğer bir anneler günü kutlaması yapılacaksa, bu günde sevgiyi tüketime tahvil etmek yerine, annelerin sorunlarına dikkat çekilmesi, çözüm yolunda çaba harcanması çok daha anlamlı olacaktır.

Biz eğitim ve bilim emekçileri olarak, annelere verilecek en güzel armağanın, sömürüden, şiddetten arınmış bir dünya olduğuna inanıyoruz. Ve diyoruz ki; ey egemenler, anneleri mutlu etmekten mi söz ediyorsunuz, öyleyse; susturun silahları! Çünkü annelere hediye etmek için barıştan daha değerli bir armağan yoktur. Annelere değer verdiğinizi göstermek istiyorsanız öyleyse çocuklarını birbirine düşman etmeyin. Irkçı milliyetçi, ötekileştirici ajitasyona son verin. Böyle giderseniz annelere yeni ve çok daha fazla evlat acısı vaat ettiğinizi iyi bilin! Anneleri mutlu etmek mi istiyorsunuz? Öyleyse onlardan dört çocuk doğurmalarını istemek yerine, doğurdukları çocukları sağlıklı bir şekilde yetiştirmelerine olanak tanıyın; çalışan annelerin çalışma yaşamından kopmamaları, haklarını kaybetmemeleri için gerekli düzenlemeleri yapın. Çalışan kadınların annelikten doğan haklarını koruyacak ve geliştirecek uluslararası düzenlemeleri onaylamaktan ve hayata geçirmekten kaçmayın!

Anneler Günü, savaşın yoksulluğun kadına yönelik şiddetin son bulmasıyla gerçek anlamıyla kutlanabilecektir. Eğitim Sen’li kadınlar olarak pırlanta ya da ev gereçleri değil; özgürlük, barış ve adalet istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm annelerin Anneler Günü’nü kutluyoruz.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim