Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ‘İstatistiklerle Ankara 2017’ çalışmasında Ankara’ya ilişkin kapsamlı veriler; Ankara’da Yaşamak, Ankara’da Çalışmak ve Ankara’da Çevre ve Enerji başlıkları altında sunuldu. Kalkınmayı ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla bir bütün halinde ele alan yayında, çeşitli kurumlardan elde edilen resmi veriler, il ve ilçe düzeylerinde aktarıldı. Ankara’ya dair veriler yıllar itibarıyla verilirken, sunulan bilgiler zengin tablo ve grafiklerle desteklendi.

Ankara’da sosyal hayatı yakından ilgilendiren verilerin paylaşıldığı bu bölümde; nüfus ve demografi, göç, sosyal hizmetler, sivil toplum, sağlık, eğitim, konut ve barınma, ulaşım, haberleşme ve kültür sanat gibi konular ele alındı. Öne çıkan göstergelere bakıldığında, 5.34 milyon nüfusa sahip olan Ankara’nın, Türkiye nüfusunun yüzde 6,7’sini barındırdığı görülüyor. İlçelerdeki nüfus değerlendirildiğinde Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Mamak, Etimesgut, Sincan ve Altındağ, Ankara nüfusunun büyük bir bölümüne ev sahipliği yapan ilçeler olarak öne çıkıyor.

Göç göstergeleri incelendiğinde, Ankara’nın en çok 20-24 yaş grubunda göç aldığı ve verdiği anlaşılıyor. Ankara son beş yılda en çok İstanbul, Çorum ve Yozgat illerinden göç alırken; İstanbul, İzmir ve Konya illerine göç veriyor. (İHA)

Editör: TE Bilisim