Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa yurttaşlar yoğun ilgi gösterirken, birçok izleyici ise koridorda beklemek zorunda kaldı.

Gültekin’den önce Çorum Demokrasi Platformu adına bir açılış konuşması yapan Av. Ahmet Özdel, toplumun tüm kesimini kucaklamayan anayasa değişikliğinin meşruluğunun sorgulanır hale geleceğini söyledi.

Halkoylaması yaklaştıkça bunun lehinde ve aleyhinde olanların da çalışmalarını yoğunlaştırdığını kaydeden Özdel, “Bu çalışmaların eşitsiz koşullarda yapıldığı açıkça ortadadır. Bir tarafta gazeteleri, televizyonları ve binlerce trolü ile hareket eden bir güç bulunmakta. Bu güç aynı zamanda Cumhurbaşkanlığının, başbakanlığın, bakanlıkların, belediyelerin, valilerin, kurum müdürlerinin dahi olanaklarını kullanmakta diğer tarafta ise faaliyet yürüten kesimin kendi olanakları ile ortaya koyduğu bir çalışma yürümektedir” dedi.

Sağından soluna kadar geniş bir siyasal yelpazeden ve halk kesimlerinden başkanlık konusunda itirazının bulunduğunu belirten Özdel, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Halkın önemli bir kesiminin anayasa değişikliğinin içeriğini, ne anlama geldiğini bildiğini söyleyemiyoruz.  Yaratılan havada konuşulan hususlar güçlü Türkiye, ekonomik kalkınma, terörün önlenmesi vb. oysa halkoyuna sunulan anayasa değişikliğinde bunlarla ilgili bir hüküm yok. Olmasına imkânda yok.

Anayasa düzenlemesinin hazırlanış biçimine, sürecine ve içeriğini demokratik kurallara göre hazırlanmamıştır.  OHAL koşullarında, KHK ile yönetilen bir siyasal süreçte, Suriye başta olmak üzere dışarıda ve içeride çatışma ve savaş koşullarında anayasa değişikliğinin yapılamayacağını düşünüyoruz. Günlerdir Avrupa ülkeleri ile kasıtlı bir polemik yaratılmış ve algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. 

Toplumun tüm kesimini kucaklamayan anayasa değişikliğin meşruluğu sorgulanır hale gelmektedir.”

BURHAN KUZU’NUN KİTABINDAN ALINTI YAPTI

Konuşmasının sonunda Ak Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun bir kitabında başkanlık sistemi ile ilgili makalesinden alıntı yapan Av. Özdel, şu şekilde konuştu:

“Bu anayasa değişikliğinin mimarlarından Prof. Dr. Burhan Kuzu'nun kitabından bir alıntı ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.

Kuzu'nun en son çıkan kitabının 14 sayfasından aynen okuyorum.

“Kuzey Amerika'da ki başkanlık sistemini ülkelerine taşımak isteyen Güney Amerika ülkeleri, temel nitelikleri değiştirdiklerinden başarılı olamamışlardır. 

Örneğin başkana kanun hazırlama yetkisi verilmiş ve gerektiğinde parlamentoyu dağıtma yetkisi tanınmıştır. Böyle bir sisteme başkanlık sistemi denilemez. Bu nedenle burada uygulanan sisteme "Başkancıl Sistemler" denilmektedir. Keza Arap dünyasında bir bir devrilen diktatörlükler ile Türk Dünyasında örnekleri görülen sistemlerin hiç birinin Başkanlık Sistemi ile hiçbir ilgisi yoktur..."

“BURHAN HOCA KENDİ YAZDIKLARINI MI İNKAR EDECEK?”

Burhan Hoca bu gün Çorum' da evet kampanyası yürütecek ne yazık ki kendi yazdıkları hocanın doğruları söylemeyeceğinin şimdiden kanıtı gibidir. 

Getirilmek istenen siyasal rejim tek adam, tek parti yönetimi esasına dayanan bir rejimdir.  Esas olarak tüm toplumsal kesimleri ifade edecek bir kurucu meclis marifetiyle, hak ve özgürlükleri esas alan içerikte hazırlanacak bir anayasanın demokratik, gerçek bir toplumsal sözleşme olacağı açıktır.  Ancak bu gerçekle ifade edersek 12 Eylül darbe anayasasından kurtuluruz. 

Tüm bu gerekçelerle her siyasal düşüncüden hukukçuları, aydınları, işçileri, işverenleri, gençleri, kadınları yani tüm halkımızı halkoyunda duyarlı davranması gerektiğine inanıyoruz.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim