Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, yazılı basının resmi ilan gelirleri ve özel ilan gelirlerinin düşmesine mukabil döviz ve girdi fiyatlarındaki artış, personel giderlerinin yükselmesi nedeni ile sektörde zor bir sürecin yaşandığına işaret ederek, “Hükümet Sözcüsü ve Basından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş tarafından kamuoyuna açıklanan görsel ve işitsel medya kuruluşlarının RTÜK’e ödediği reklam payının yarı yarıya indirilmesi kararı olumlu karşılanmıştır. Benzer bir yaklaşımın yazılı basınımız için de planlanması son derece isabetli olacaktır. Zira ekonomik özgürlüğe sahip olmayan gazeteciler ile basın işletmelerinin özgürce mesleklerini icra etmesi zor gözükmektedir” dedi.
Mustafa Arslan, 15 Temmuz menfur darbe girişimi sırası ve sonrasında, genelde basınının özelde mahalli basının çok güzel bir sınav verdiğini vurgulayarak, “Anadolu basını, milletimizin ve vatanımızın birliğine kasteden ihanet karşısında geçer not almıştır. Milli Mücadele Dönemi’ndeki destansı mücadelesine yeni sayfalar ekleyen yerel basının var ve kurumsallaşmış olması, öncelikle milletimizin menfaatinedir. Kamu görevi yerine getiren sektörün sağlıklı bir yapıda milletimize hizmet verebilmesi için bir dizi adımın atılmasının gerektiğini düşünüyoruz. İnanıyor ve bekliyoruz ki bu adımlar en kısa zamanda atılacaktır, atılmalıdır” şeklinde konuştu.
Arslan, BİK Genel Kurulu’nda Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri Nuri Kolaylı ve Şevket Erzen ile birlikte, mesleğin sorunlarına dönük ciddi çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, "Genel Kurulumuzun kabul ettiği Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği geçtiğimiz ay yayımlanmıştır. Yönetmeliğin bazı maddeleri yürürlüğe girmiş, bazı maddeleri de önümüzdeki süreçte yürürlüğe girecektir. Bu yönetmelik sektörümüzün günlük ihtiyaçlarını karşılayacak, gelecek vizyonuna sahip bir yönetmelik olarak dikkat çekmektedir. Hükümet tarafından getirilecek bir teklif veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerince hazırlanacak bir metin ile 195 Sayılı BİK Kanunu da değiştirilmelidir. Genel Kurul Kararları ile kurumun Anadolu’ya dönüşüne ilişkin yasal eksiklik de tamamlanmalıdır. Biz bu süreçte her türlü katkıya hazırız” dedi.
Hükümetten beklentilerini de sıralayan Arslan, resmi ilan fiyat tarifesinde enflasyon kriteri yerine asgari ücret artışını da dikkate alan ekstra bir artışın yapılmasını, KOSGEB, Hazine ve Kalkınma Ajansları destekleri ile İŞKUR desteklerinin mesleğin daha uygun şartlarda yürütülmesine imkan verecek şekilde düzenlenmesini istedi.
Arslan, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi diğer arkadaşları ile birlikte tüm Türkiye’yi karış karış gezdiklerini belirterek, “Gazete sahibi, gazeteci meslek örgütleri ve gazeteci meslektaşlarımızın gerek BİK nezdindeki sorunları, gerekse basınla ilgili diğer kurumlardaki beklentilerine ilişkin titiz bir çalışma yürütüyoruz. Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri’nin, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü nezdindeki Basın Kartları Komisyonu’nda temsil ediliyor olması da sahanın beklentilerinin merkeze taşınmasında dikkat çekici olumlu sonuçlar doğurmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
(İHA)
 
Editör: TE Bilisim