Bayraktar, “tarımda üretici fiyatları Kasım ayında yüzde 1,80 artmasına karşın, Rusya’nın ambargo kararı aldığı turunçgillerde yüzde 4,48 fiyat düşüşü oldu. Benzer şekilde canlı kümes hayvanları ve yumurtada da fiyatlar Kasım ayında yüzde 2,06 düştü” dedi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Kasım ayında üretici fiyatlarının tropikal ve subtropikal meyvelerde yüzde 14,91, turunçgillerde yüzde 4,48, canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda yüzde 2,06 gerilediğini bildirdi. Bayraktar, alıcı sıkıntısının yaşandığı çeltikte üretici fiyatlarının yüzde 5,61 gerilediğine dikkati çekti.
Pirinç hariç tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda Kasım ayında fiyat artışının yüzde 0,23, lifli bitkilerde yüzde 2,49, üzümde yüzde 1,73, yumuşak çekirdekli meyveler ile sert çekirdekli meyvelerde yüzde 0,19, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde yüzde 2,37, yağlı meyvelerde yüzde 5,43 artış görüldüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Tütün ve işlenmiş ürünler ile içecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerde fiyat değişmezken, tarladan seraya geçişin yaşandığı sebzeler ile kavun karpuz, kök ve yumrularda yüzde 15,72 fiyat artışı oldu. Manda dahil canlı sığırlar ve bunlardan elde edilen işlenmemiş süt fiyatlarında yüzde 0,21, canlı koyun, keçi ve bunların işlenmemiş süt ve yapağılarının fiyatlarında yüzde 0,44, diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünlerin fiyatlarında yüzde 0,26, ormancılık ürünleri ve hizmetleri fiyatlarında yüzde 1,46, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 7,43 fiyat artışı görüldü.”

“ACİLEN YENİ PAZARLAR BULUNMALI”
Rusya’nın 1 Ocak 2015’den geçerli olmak üzere, domates, salatalık, kırmızı lahana, kuru soğan, brokoli, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, tavuk ve hindi eti, tuz ve karanfil için ambargo kararı aldığını, kararın bazı çevreler tarafından suiistimal edildiğini, ambargo kararı olmayan limon, biber gibi ürünlerde üretici fiyatlarının düştüğünü vurgulayan Bayraktar, “Acilen yeni pazarlar bulunmalı, eski, geleneksel pazarlar zorlanmalı. Pazar çeşitlemesine gidilmeli. Birkaç pazara bağlı kalınmamalı. Çeltikte üretici fiyatları sürekli geriliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bir an önce devreye girmeli” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim