Çorumluların sosyal yaşantıdan daha fazla pay alabilmesi için tiyatronun geliştirilmesi gerektiğine inanan tiyatrocular, Çorum Belediyesi’nin desteğiyle bölgesel tiyatro kurulmasını istedi. Çorum’da 2008 yılında kurulan ve 9 yıldır faaliyetlerine kesintisiz olarak devam eden Umut Tiyatro’nun kurucularından Mustafa Taşkıran, başarmak için inanmak gerekir” felsefesiyle çıktıkları yolda tüm ekibin bu felsefeyle hareket ettiğini söyledi.

Amatör bir ruhla çıktıkları yolda kimi zaman elektriksiz bir ortamda kimi zaman esnaftan topladıkları kartonları yakarak ısındıkları sobanın etrafında çalıştıklarını ifade eden Taşkıran, tiyatronun kendisi için bitmeyen bir aşk olduğunu kaydetti. Çorum’un renkli bir kent olduğunu ve sanatın kente çok yakıştığını belirten Taşkıran, tiyatro sanatını tanıtmak, yerleşik bir tiyatro kazandırmak, amatör tiyatroları çoğaltmak, çocuk tiyatrosu ve tiyatro eğitimi konularında eğitim programları üreterek halkın katılımını sağlamak için kendilerine destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Her ilin kendi bölgesel tiyatro topluluklarının olduğunun altını çizen Taşkıran, “Bizler belediyemizden bölgesel tiyatro istiyoruz. Her ilin kendi tiyatrosu varken bizim neden olmasın?” dedi.

Taşkıran, genç sanatçı amatörce işledikleri oyunlarda profesyonelce iş çıkardıklarına vurgu yaparak, yurttaşların sosyal dünyadan pay alabilmesi için tiyatro ile daha çok tanışması gerektiğine dikkat çekti. Taşkıran, “Hayatımızın bir parçası olan bu sanata kendi adımıza ekmek-su kadar aziz bakıyoruz. Tiyatrosuz bir hayat sade ama renksiz bir fotoğraftan ibarettir. İnsanlarımız bu sosyal paylaşıma azami zaman ayırmalıdırlar çünkü tiyatro bir yaşamdır” diye konuştu.

Çorum’un Anadolu’nun lider kentlerinden bir tanesi olduğunu kaydeden Taşkıran, “Kendi içinde sağladığı büyüme ile çevresine kendisini kabul ettiren ve soysal bir çizgisi olan yerleşkedir. Tiyatro sanatımızı gerek Çorum’da gerekse ilçelerinde severek sahnelerken aldığımız olumlu tepkiler bizim bu şehre ve insanlarına bakışımızı daha anlamlı kılıyor” dedi.(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim