Çorum Belediyesi, Avrupa’da gelişmiş ülkeler tarafından kullanılan yönlendirilebilir sondaj makinesi alımı için ön çalışma başlattı. Bir firma tarafından Çorum’a getirilen cihazı Alper Zahir’in başkanlığındaki teknik ekip inceledi.
Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, yer altında telefon, elektrik, su, doğalgaz vb. hatlarının doğaya, trafiğe ve yapılara zarar vermeden geçişlerini sağlayan makinenin asfalt kazısına izin verilmediği için Çorum’da bir iletişim firmasının işini yapmak üzere geldiğini, bu esnada da kendilerinin Çorum’da bulunan resmi ve özel altyapı kuruluşlarına tanıtımının yapıldığını belirterek yatay sondaj makinesinin Çorum’da bulunacağı süre içerisinde kendi teknik ekibi tarafından detaylı bir şekilde inceleneceğini söyledi.
Yüksek maliyetli aç-kapa sistemine alternatif olarak ortaya çıkan yatay sondaj sisteminin kritik bölgelerde, otoyollarda, raylı sistemlerde, cadde ve bulvarlarda, ırmak ve göletlerde sorunsuzca uygulama yapabilmeye olanağına sahip olduğunu, bu modern teknolojiyi de Türkiye’de uygulayan illerden birisi olmak istediklerinin altını çizen Alper Zahir, “Yönlerdirilebilinen yatay sondaj sistemi gelişmiş ülkelerde yıllar önce kullanılmaya başlanmış ve sağladığı yararlar yüzünden vazgeçilmez bir yöntem olarak benimsenmiş. Bu yararların başında diğer alternatiflerine göre iş süresinin kısa ve maliyetlerinin az oluşu ile birlikte çevre dostu bir yöntem olması gelmektedir. Daha dinamik, daha verimli ve daha kaliteli bir iş ortaya konmaktadır. Boru ya da kablo döşerken asfaltın ya da kaldırımın kazılmasına ihtiyaç olmadığı için üst yapıya ve çevreye zarar vermiyor. Yeraltında bulunan nesnelerin yerlerini tespit ederek altyapının zarar görmesini önlüyor. Böylelikle istenilen çapta boru ardı ardına ve sorunsuz bir şekilde yerleştirilerek eskiyen boruları yenileriyle değiştiriyor” dedi.
Daha önce döşenmiş olan içme suyu, elektrik, telefon gibi altyapıya zarar vermeyerek hem maddi kayıpların hem de olası tehlikelerin önüne geçildiğini dile getiren Alper Zahir, “Yönlendirilebilir yatay sondaj makinesi trafiği de engellemiyor. Çevreyi tahrip etmiyor, aç-kapa dediğimiz arızanın bulunduğu bölgenin kazılması sistemine göre işler çok daha kısa sürede tamamlanıyor” diye konuştu.
Çorum Belediyesi’nin altyapı ile uğraşan kuruluşlarla koordineli çalıştığını ve arızalar dışında asfalt yolların kazılmasına müsaade etmediğini dile getiren Başkan Yardımcısı Alper Zahir, “Amacımız yollarımızın tahrip edilmeden altyapı çalışmalarının yürütülmesidir” dedi.



(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim