Fosil esaslı yakıt kaynaklarının sürekli azaldığı, enerji tasarrufunun ön plana çıktığı ve alternatif enerji kaynaklarına dayalı uygulamaların gittikçe yaygınlaştığı günümüzde, enerji ve enerji dönüşüm sistemleri üzerine yapılmakta olan bilimsel çalışmaların öneminin daha da arttığı, bu kongre kapsamında da ülkemizdeki üniversitelerde bilimsel araştırma yapan akademisyenler, sanayide çalışan mühendisler ve sanayicilerin bir araya getirilerek ısı bilimi ve tekniği alanında yapılan son çalışmaların değerlendirileceği, tartışılacağı ve bu çalışmalar hakkında bilgi paylaşımının sağlanmasının amaçlandığı kongre 13-16 Eylül 2017 tarihleri arasında 28 oturumda yapılacak.

Oturumun açış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Kılıçarslan, 42 yıllık bir geçmişe sahip olan Ulusal ısı bilimi ve Tekniği Kongresi’nin 21.’sinin Çorum’da düzenlendiğini ifade ederek, ülkelerin gelişmişliğinin bir göstergesi olan enerji üretimi ve tüketiminin, günümüzde önemini daha da artırarak adeta ülkelerin ekonomik ve hatta siyasi özgürlüğünün belirleyicisi konumuna geldiğini anlattı. Mevcut enerji kaynaklarının aşırı kullanımının diğer bir sonucunun ise küresel ısınma olduğunu belirten Kılıçarslan, bu bağlamda ülkelerin küresel ısınmanın geleceği tehdit eden etkisinden kurtulmak için bir taraftan az enerji tüketen makineler ürettiğini bir taraftan da küresel ısınmaya etkisi olmayan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik ettiklerini söyledi.

Kongrede yapılacak 26 oturumda 184 sözlü bildiri, 13 adet poster bildiri sunulacağını kaydeden Prof.Dr. Ali Kılıçarslan, kongre kapsamında müzenin gezileceğini bugün Amasya, yarın Çorum kent merkezi ve 16 Eylül günü ise Boğazkale Hattuşa gezisi gerçekleştirileceğini vurguladı.

Türk Isı Bilimi ve Tekniği Derneği Başkanı Prof.Dr. Haşmet Türkoğlu’nun selamlama konuşmasının ardından Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan da bir konuşma yaptı.

Hitit Üniversitesi olarak yenilenebilir enerji sistemlerine önem verdiklerini kaydeden Alkan, kurdukları sistemle aylık 25-30 bin liralık enerji satarak kâra geçtiklerini ifade etti. Yakında yeni enerji sistemlerini de devreye almaları ile birlikte ciddi gelir elde etmeye başlayacaklarını belirten Rektör Prof.Dr. Reha Metin Alkan, Amerika’da 50 yıl önce uygulamaya başlanan three generationsu Türkiye’nin birkaç yıldır hayata geçirmeye başladığını anlattı. Yapılan konuşmaların ardından kongreye sponsor olanlara plaketleri verildi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim