Tüm alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yaklaşık yüzde 15 artırıldı. Tütün mamullerinde uygulanan ÖTV’de de artışa gidildi. Buna göre, paket başına asgari maktu vergi 4,20 liradan 4,42 liraya yükseltildi. Paket başına maktu vergi de 19,68 kuruştan 24,68 kuruşa çıkarıldı. İşlenmemiş tütün ithalatından alınan fon tutarı ton başına 900 dolardan 600 dolara indirildi. Resmi gazetede yayınlanan karara göre; biranın asgari maktu vergi tutarı 18 kuruş artışla bir lira 3 kuruş oldu.
Rakının 2 litre için alınan asgari maktu vergi tutarı da 23 lira artırılarak 130 lira 68 kuruşa yükseldi. Cin ve votka için vergi tutarı 134 lira 3 kuruş olurken, likörün vergisi de 150 lira 71 kuruşa yükseldi. Sigara ve tütün ürünlerinde ise hem asgari maktu vergi hem de maktu vergi tutarları artırıldı. Bugünden itibaren uygulamaya konulan yeni oranlara göre; kolalı gazozlara yüzde 25 KDV oranı uygulanacak. Malttan üretilen biralara yüzde 63 KDV ile asgari 1,03 lira maktu vergi tutarı ilave edilecek. Diğer alkollü içeceklerde ise alkol derecesi ve kapların muhtevasına göre maktu vergi tutarları 5,57 lira ile 150,71 lira arasında değişiyor.
Cep telefonlarından ilk satışta alınan vergi tutarı da 120 liradan 160 liraya çıktı. Enerji piyasası düzenleme kurumu da elektrik fiyatlarını yüzde 6,8 oranında artırdı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da elektrik fiyatlarını yüzde 6,8 oranında artırdı. Edinilen bilgiye göre, elektrik perakende satış fiyatlarındaki artış 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak. Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile bir fiyat ayarlaması yapmanın zorunlu hale geldiğini belirten EPDK yetkilileri, yapılan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satış fiyatlarının yüzde 6.8 oranında artırıldığını kaydetti.
(Ajanslar)
Editör: TE Bilisim