Sudan’ın Hartum şehrinde 12-14 Ocak 2015 tarihleri arasında düzenlenen Forum’da, Türkiye ve Sudan’ın yükseköğretim sistemleri ve teknik eğitim alanlarındaki sorunları değerlendirilerek, karşılıklı öğretim elemanı ve öğrenci değişimi ile bilimsel alanda yapılabilecek ortak işbirliği çalışmaları görüşüldü.
Etkinliğe, Sudan Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Dr. Sumaya Mohamed Ahmed Abu Kashawa, T.C. Büyükelçisi Cemalaettin Aydın, Hartum Eyalet Valisi Abdurrahman Hıdır, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Şerafettin Ateş, TİKA Hartum Program Koordinatörü Yahya Avcı, eski bakanlar, diplomatlar, rektörler, rektör yardımcıları, dekanlar ve çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı.
Eğitim Fuarı’nın açılışını yapan Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasabu Mohamed Abd El Rahman, 100’e yakın üniversitesi olan Sudan’da böyle önemli bir etkinliğin yapılıyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Üniversitelerarası işbirliği toplantılarının Sudan’da ve Türkiye’de her yıl tekrarlanmasını dileyen Hasabu Mohamed Abd El Rahman, Sudan hükümeti olarak yapılacak her türlü çalışmaya da destek vereceklerini belirtti.

HİTİT ÜNİVERSİTESİ STANDINA YOĞUN İLGİ
24’ü Türkiye’den, 30’u Sudan’dan olmak üzere 60’a yakın üniversitenin tanıtıldığı Hartum Eğitim Fuarı’na akademisyenler ve öğrenciler de büyük ilgi gösterdi. Hitit Üniversitesi’nin standında öğrencilere Mevlana Anlaşması kapsamında sunulan imkânlar ile lisans ve lisansüstü eğitim faaliyetleri konusunda bilgiler verildi.

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI ANLAŞMALARI İMZALANDI
Eğitim Forumu’nda Hitit Üniversitesi ile Sudan Üniversitelerinden 16’sı arasında Mevlana ve İkili İşbirliği anlaşmaları imzalandı. Söz konusu anlaşmalar, üniversiteler arasında öğretim elemanı ve öğrenci değişimi, ortak proje üretimi ile her türlü akademik ve eğitime dönük işbirliğini kapsıyor.
Sudan’da yapılan anlaşmalarla birlikte Hitit Üniversitesi’nin Mevlana Anlaşması imzaladığı üniversite sayısı 54’e, İkili İşbirliği Anlaşma sayısı da 61’e ulaştı.
(ÇORUM HABER)
Editör: TE Bilisim