Tüm bunlara rağmen son 150-200 yıldır bu bilinç ve birikimle uyumlu olmayan bir kamu açığı veya kamu borcu sorununun yaşandığına değinen Sormaz, “Bütçe giderleri 448.4 milyar lira. Bütçe giderlerinin bir önceki yıla göre artış oranı % 9.8. Bütçe gelirleri 425.7 milyar lira. Bütçe gelirlerinin bir önceki yıla göre artış oranı % 9.3. Bütçe açığı 22.6 milyar lira, bütçe açığının bir önceki yıla göre artış oranı % 22” dedi.
Çorum’un ise 2014 yılı bütçe giderinin 1.086 milyar lira, bütçe giderlerinin bir önceki yıla göre artış oranının ise % 8 olduğunu söyleyen Sormaz, bütçe gelirinin 604.5 milyon lira, bütçe gelirlerinin bir önceki yıla göre artış oranının % 9, bütçe gelirlerinin giderleri karşılama oranının ise % 55.6 olduğunu bildirdi.
Bütçe giderlerinin % 93'ünün mal ve hizmet alımları ile personel giderlerinden oluştuğunu kaydeden Sormaz, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Vergi haftası münasebetiyle 17.367 gelir vergisi, 2.690 kurumlar vergisi mükellefinin yanında diğer sürekli ve süreksizlerle birlikte 190.425 mükellefimizin bulunduğunu ve dolayısıyla yukarıda yazılı bütçe gelirlerimizin de bu mükelleflerimizin ödediği vergilerden oluştuğu bilgisini büyük bir memnuniyetle sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bir önceki yıla göre mükellef sayımız 3.056 kişi artmıştır. Diğer taraftan bütçe gelirlerimizdeki tahsilât nispeti %68 (vergi gelirlerinde bu oran % 78’tir), tahakkuk artış oranı % 12, tahsilat artış oranımız ise % 9 olarak gerçekleşmiştir. Her şeyden önce devletimizin kasasına Defterdarlığımız aracılığı ile bu önemli katkıyı sağlayan Çorumlu mükelleflerimize devletimiz adına şükranlarımı sunuyorum.
Bunca altyapı ve otomasyon yatırımlarına rağmen vatandaşın vergiye gönüllü uyumunu sağlayamaz ve bu uyum ile aşağıdan yukarıya hemen her konuda ve özellikle vergi konusunda gerekli gayreti harekete geçiremezsek neler olabileceğini tahmin etmek için maliyeci veya iktisatçı olmaya bile gerek yoktur diye düşünüyorum.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim