CHP Ankara Milletvekili, hemşehrimiz Ali Haydar Hakverdi, muhtarlarla ilgili bir soru önergesi vererek, “Muhtarları saraya çağırmak yerine sorunlarını çözün” dedi.
İçişleri Bakanı Sebahattin ÖZTÜRK'ün cevaplandırılması istemiyle muhtarlar hakkında bir soru önergesi veren CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, "Muhtarlık binalarının elektrik, su, doğalgaz, internet gibi her türlü giderleri de muhtarlar tarafından karşılanmaktadır. Asgari ücretin dahi altında ücretle çalışan muhtarlarımız, SGK primlerini de kendileri ödemektedirler. Yani ‘kaçak işçi’ statüsündedirler. Ayrıca yanlarında çalıştırdıkları personellerin giderleri de kendilerine aittir. Muhtarları saraya çağırmak yerine sorunlarını çözün" ifadelerinde bulundu.
CHP'li Ali Haydar Hakverdi gözaltında çıplak aramayı Meclis'e taşıdıCHP'li Ali Haydar Hakverdi gözaltında çıplak aramayı Meclis'e taşıdı.
İşte o soru önergesi:
“Recep Tayyip Erdoğan, belli aralıklarla muhtarlarla toplantılar düzenlemekte ve ülke gündemine dair açıklamalar yapmaktadır. 12.08.2015 tarihinde de ‘Muhtarlar Toplantısı' adı altında bir toplantı yapmıştır. Toplantıda Erdoğan, "Benim muhtarım hangi evde kim var? Gelecek gayet uygun ve sakin bir şekilde kaymakamına, emniyet müdürüne bildirecek" demesi ile bütün dikkatler muhtarlara çevrilmiştir. Onlarca sorunları bulunan Muhtarlar, bu çıkış ile zor duruma düşmüştür. Çünkü muhtarlara ‘muhbirlik’ yakıştırması yapılmaktadır.
Yerel seçimle iş başına gelen muhtarlara, 1944’te çıkarılan 4541 Sayılı Muhtar ve İhtiyar Heyeti Kanunu’na göre birçok görev verilmesine rağmen, bu görevleri gerçekleştirmek adına hiçbir yetki verilmemiştir. Kısacası tüzel kişiliği olmayan muhtarlar, yetkisiz yetkili kişiler konumundadır. Muhtarlar, devlet tarafından hak ettikleri değeri görmedikleri gibi sosyal ve ekonomik haklar bakımından da mağduriyet yaşamaktadır. Muhtarlar seçildikten sonra kendi imkanları ile makamlarını oluşturmanın yanı sıra gereksinimi olan araç ve gereçleri yine kendi imkanları ile sağlamaktadırlar. Ayrıca muhtarlık binalarının elektrik, su, doğalgaz, internet gibi her türlü giderleri de muhtarlar tarafından karşılanmaktadır. Asgari ücretin dahi altında ücretle çalışan muhtarlarımız, SGK primlerini de kendileri ödemektedirler. Yani ‘kaçak işçi’ statüsündedirler. Ayrıca yanlarında çalıştırdıkları personellerin giderleri de kendilerine aittir.
Muhtarları ‘Kaçak Saray’da ağırlamak yerine sorunlarının çözümlerine ilişkin taleplerini dikkate almak ve bu sorunlarına bir an önce çözüm bulmak adına çalışmalar yapılmalıdır.”
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim