Hemşehrimiz Oğuz Tütüncü’nün Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Astra Enerji Alaca’da 6.7 MW gücünde GES kurup geçen yıl işletmeye açmışti. Çorum Merkez Sırıklı köyünde Ocak ayında yapımına başlanan 7.1 MW gücündeki GES’in de Temmuz ayı içinde tamamlanması bekleniyor. Her iki enerji yatırımının mlaliyeti 66 milyon lira.

Alaca GES’in 100 bin metrekarelik santral alanında, güneş panellerinin üretimine olumsuz etki yapan ot ve yabani bitkiler, koyun, kaz ve ördekler sayesinde temizleniyor. Santral içinde bulunan bu evcil hayvanlar santraldeki ekipmanlara zarar vermeyecek şekilde ilgili uzmanların görüşü doğrultusunda amacına uygun olarak seçildi. 

Güneş Enerji Santralleri yenilenebilir enerji kaynaklarının arasında olduğu için çevresel avantajlara sahip. Bu avantajlar; hava emisyonlarının yokluğu, işletme sırasında atık ürün yokluğu, düşük sera gazları emisyonları (CO2, NOX), zehirli gaz emisyonlarının olmaması, bozulmuş toprak iyileştirilmesi, elektrik şebekesi iletim hatlarının azalması, su kaynaklarının kalitesinin arttırılması şeklinde sıralanıyor.

Alaca GES kurulumundan bu yana atmosferdeki CO2 (sera gazı) miktarını 5.165.000 ton azaltarak bu alanda da çevreye önemli oranda fayda sağladı. Elektrik üretimiyle 2956 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro, resmi daire vs.) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabiliyor. Sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 3105 konutun elektrik enerjisi ihtiyacına cevap veriyor.

Alaca GES, istihdama katkı sağladığı gibi, Kızkaraca köyünün 5  kilometrelik içmesuyu projesini tamamlayıp su deposu yaparak ve mezarlığa su getirerek sosyal sorumluluğunu da yerine getirdi. Solar Farm uygulaması Sırıklı GES’te de devam ettirilecek.

(Selda FINDIK) 

Editör: TE Bilisim