İl Genel Meclisi Aile ve Engelliler Komisyonu Başkanı Arif Çamiçi, akraba evliliklerinin sakıncalı olmadığını söyledi. İl Genel Meclisi’nde konuyla ilgili hazırlanan raporu okuyan ve yaptıkları inceleme sonrasında akraba evliliğinin sakıncasının bulunmadığını iddia eden Arif Çamiçi, “Akraba evliliğinde sakınca olsaydı peygamberimiz uygulamazdı” diye konuştu.

Dünyada evliliklerin yüzde 20'sinden fazlasının akraba evliliği olduğunu ve doğan çocukların en azından % 8.4'ünün akraba evliliklerinden meydana geldiğini anlatan Çamiçi, akraba evliliği yaygın olan toplumlarda özürlü çocuk doğma riskinin diğer toplumlara kıyasla iki kat artarak %8-9 olduğunu dile getirdi.

Birinci dereceden kuzen evlilikleri diye isimlendirebileceğimiz kardeş çocuklarının evliliklerinin ülkemizde en sık rastlanan akraba evliliği olduğunu anlatan Çamiçi, akraba evliliğinin toplumda birçok başka ülkede olduğu gibi ciddi bir tıbbi sorun olduğunu genetik hastalıkların sıklığını olumsuz etkilemesi nedeniyle üzerinde önemle durulması ve tartışılması gerektiğini vurguladı.

Çamiçi, “Akraba evliliği, evliliğe aile büyükleri tarafından karar verildiği durumlarda daha da artmaktadır. Erken yaşlardaki evliliklerde sıklığı daha fazladır. Resmi nikâhlı eşlere göre dini nikâhlı eşler arasında % 50’lik bir artış izlenmektedir. Yapılan çalışmalar eğitim ile akraba evliliği sıklığının azaldığını göstermektedir. İlkokul mezunları arasındaki sıklık yaklaşık  % 20 iken orta ve yükseköğrenimi tamamlayanlarda % 10’a kadar gerilemektedir. Yine ailesinde akraba evliliği olan kişilerde olmayanlara göre 2 kat fazla akraba evliliği bildirilmektedir.

Akraba evliliğinin bu kadar sık olmasının nedenleri sosyal, ekonomik, psikolojik, dini ve coğrafi açıdan yapılacak incelemelerle ortaya konabilir. Sosyal sebepler arasında en önemli etken, belirli bir sosyal sınıfta olan kişilerin başka sosyal sınıftan kişilerle evlenmek istememesi ve kendine en yakın özelliklerdeki kişileri en kolay akrabaları arasında bulmasıdır. Akraba evliliklerinin dağılımına bakıldığında birinci derece ve ikinci derece kuzen evliliklerinin tüm akraba evliliklerinin % 80-90’nınıoluşturduğu gözlenmektedir.

Akraba evliliğinde bir mahzur veya bir sakınca olsaydı bunu başta Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) uygulamazlardı. Bazı yörelerde normal görülüp kimi yerlerde ise tepkiyle karşılanan akraba evliliğine dinî anlamda bu çerçevede bakmak gerekir. Evet, bir yerin örfü orada yaşayan Müslümanların hayatında önemli bir yere sahiptir. Günümüzde yakın akraba evliliklerinde sakat doğumların çok olduğu söylentileri gerçeği yansıtmamaktadır. Yabancılarla evlenip de eli ayağı sakat çocuklara sahip aileler az olmadığı gibi yakın akraba ile evlenip de çocuğu sakat doğan insanlar da dikkat çekici oranda değildir. Öyleyse meseleyi mutlak manada akraba evliliğine bağlamak yanlış olur” dedi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim