CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, 7 Haziran seçimlerinin Türkiye siyasi tarihinin en etkili ve en katılımcı seçimi olduğunu kaydederek, “Her kesimin Meclis’te kendisini hissettiği bir parlamento grubu oluştu. Halkın iradesinin yansıdığını görüyoruz” dedi.
Siyasetin iktidar olmak için yapıldığını ifade eden Emre, konuşmasında şunları söyledi:
“Biz bu amaçla 7 Haziran seçimlerine hazırlandık. Bir seçim bildirgesi hazırlayarak kampanyamızı yürüttük. Diğer siyasi partiler de bizim seçim bildirgemizi kopyaladı. Netice itibariyle yüzde 25 oy aldık. Daha geniş bir kesimin ise sempatisini topladık. Normal demokrasilerde “emanet oy”, “stratejik oy” diye bir kavram olmaz. Buna rağmen ortaya bir tablo çıktı. Vatandaş tek parti iktidarına son verdi. Bu mesajın doğru okunması lazım. Milli irade koalisyon istedi. Tabanımızdan gelen ciddi itirazlara rağmen ‘tüm partilerle ülkemizin geleceği için görüşebiliriz’ dedik.
Koalisyon görüşmeleri öncesinde Türkiye’nin yaşadığı sorunları tespit ettik. Burada 5 temel sorun bulunuyor. Dış politika, ekonomi, anayasa, eğitim ve toplumsal barış noktasında tüm siyasi partilerle görüşeceğimizi ifade ettik. Bu doğrultuda da 14 ilke belirledik. Lütfen partililerimiz bu 14 ilkeyi gittikleri her yerde anlatsın. Bu ilkelere hiçbir siyasi partinin itiraz edeceğini zannetmiyorum. Bu reformların yapılabilmesi için de 4 yıllık bir döneme ihtiyaç olduğunu ifade ettik. Biz böyle düşünürken AKP ne yaptı? Partimize 3 aylık bir seçim hükümeti teklif ettiler. 3 ay sonra seçime gitmek demek milli iradeye saygısızlıktır.
45 günün 40 günü boşu boşuna geçildi. Bu zaman içerisinde CHP ile yapılan görüşmelerin süresi toplam 10 gündür. Davutoğlu’nun hükümet kuramamasının ardından Genel Başkanımıza yetki verilmesi gerekirken, açıkça anayasa çiğnendi. Millet bu gelişmeleri çok iyi takip ediyor.
CHP olarak yapılacak olan yeni seçime çok daha iyi bir şekilde hazırlanacağız. 1 Kasım’da bu ülkenin yeni başbakanı Kemal Kılıçdaroğlu olacaktır.”
(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim