Saadet Partisi Çorum İl Yatırım ve Kalkınma Başkanlığının yaptığı araştırma verilerinin tarıma yapılan iyileştirme kanunlarının tarımı iyileştirmek yerine daha da hasta ettiğini gözler önüne serdiğini belirten Birin, 2016 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21’nci maddesi ile verilecek tarımsal desteğin milli gelirin %1’inden daha az olamayacağı hükmü getirildiğini ancak bu sözün hiçbir zaman yerine getirilmezken 0.4 ve 0.6 aralığında seyrettiğini belirtti.

2017’de çiftçiye destekleme ödemesi 12.7 milyar TL. olduğunu, ancak kanuna göre yapılması gereken ödemenin 30,4 milyar TL olması gerektiğini anlatan Abdurrahim Birin, durumun 2018 yılı için de değişmediğini söyledi. Bütçeden destekleme için ayrılan payın 14,5 milyar TL iken verilmesi gereken miktarın 34,5 milyar TL .olması gerektiğini söyleyen Birin, “Hükümetin mazotun yarısı devletten sözü de sadece kısa bir sevince neden oldu. Zira çiftçi tarımsal üretimde 3,5 milyar litre mazot kullanmaktadır. Mazotun 2017 yılı ortalama fiyatı 4,84 olarak hesaplanabilir. Bu durumda çiftçimiz kullandığı mazota yaklaşık 17 milyar TL ödeme yapmıştır. Bu miktarın yaklaşık yüzde 60’ının vergi olduğu düşünülürse yaklaşık 10 milyar TL’lik kısmı vergidir. Bu verilere baktığımız zaman devlet çiftçiyi değil çiftçi devleti destekliyor.

Saadet Partisi olarak çiftçinin ve tarımın bitirildiğini görmekteyiz ve çözümlerini bilmekteyiz. Çiftçimiz için mazottan vergiyi kaldırmıyor oysa Avrupa ülkeleri kırmızı mazotla çiftçisinden vergi almıyor. Hükümetimiz çiftçi için kendisinin çıkardığı kanuna dahi uymuyor. Köylünün memurun işçinin esnafın emeklinin vatanın refahı için Saadet şart” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim