Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, DİSK`e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi yaklaşık 15 bin metal işçisinin 29 Ocak`ta başlattığı grevin Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanmasını düzenledikleri kitlesel basın açıklamasıyla protesto ederek grevin yasal bir hak olduğunu ve yasaklanamayacağını belirttiler.
Gazi Caddesi üzerinde ellerinde pankartlarla yürüyerek PTT önüne gelen Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri burada çeşitli sloganlarla grevin yasaklanmasına tepkilerini ortaya koydular. Emeğin Partisi İl Başkanı Meliha Üşüdür, Halkladır Demokratik Partisi İl Eş Başkanı Ali Akkaya, EMEP Merkez İlçe Başkanı Feyzullah Aygün ile birlikte Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı sendikaların şube başkan ve temsilcileri ile vatandaşların katıldığı eylemde platform adına açıklamayı Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk yaptı.
Her fırsatta milli iradeyi ön plana çıkaran iktidarın işçilerin grev kararına yasak getirmesini AKP’nin işçi ve emekçi yerine patronların çıkarını koruduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Mehmet Öztürk, “Bu yasak AKP hükümetinin emekçilere şaşı baktığının bir göstergesidir. Türkiye`de işçi ve emekçilerin en temel haklarına yönelik saldırılar hız kazanmış, kamu emekçilerinin iş güvencesinin, işçilerin kıdem tazminatının hedefe konulduğu bir dönemde metal işçilerinin grevi Türkiye sınıf hareketi ve sendikal hareket açısından tarihi önem kazanmıştır” diye konuştu.
Öztürk, daha önce havacılık ve cam işçilerinin grevinin yasaklandığını hatırlatarak bu kararların çalışma yaşamının ne hale geldiğinin göstergesi olduğunu belirterek; “Bakanlar Kurulu’nun elinde böylesi yetkilerin bulunması, Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki en önemli engellerin başında gelmektedir” dedi.
Bu antidemokratik uygulamanın bütün emekçileri ilgilendirdiğini, yasal hakkın kullanımının pervasızca engellenmesine karşı Metal-İş Sendikası’nın ve metal işçilerinin yanında olacaklarını, AKP iktidarına da her alanda yasakçı ve baskıcı anlayışından vazgeçerek emekçilerin en temel haklarına yönelik saldırılarına derhal son vermeye davet ettiğini söyleyen Mehmet Öztürk, yeni İş Güvenliği Kanunu’nun kabul edilemez olduğunu, yapılan zulme sessiz kalmayacaklarını bildirdi.
Metal işçilerinin grevinin kararlı ve mücadeleci bir çizgide ilerlemesi ve kazanımla sonuçlanmasının tüm işçi ve emekçiler için büyük önem taşıdığını söyleyen Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle işçi ya da kamu emekçisi ayrımı yapmadan tüm işçi ve emekçilerin bu onurlu mücadelenin kazanımla sonuçlanması için metal grevini sahiplenmesi, metal işçilerine yalnız olmadıklarını hissettirmeleri gerektiği açıktır. Metal işçilerinin grevi, kamu emekçilerinin önümüzdeki dönem başlayacak olan toplu sözleşme gidişatında belirleyici etkisi olacak bir grevdir. Bu anlamda bu grev, tüm işçi ve emekçilerin ortak grevidir. Bizler, Birleşik Metal-İş`in grev kararına getirilen yasağı kınıyor ve grevde olan tüm işçilerle dayanışma içerisinde olacağımızın bilinmesini istiyoruz.”
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim