Çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de hazır bulunduğu kuruluş yıldönümü kokteylinde konuşan KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ali Türksal, KESK’in tarihinin 22 yıldan ibaret olmadığını belirterek, “KESK’in tarihi Türkiye’de demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinin tarihi ile bütünleşerek iç içe geçmiştir. Encümen-i Muallim’den TÖS’e TÖB-DER’e, TÜM-DER’e, TÜS-DER’e ulaşan,12 Eylül karanlığını yırtanların tarihi KESK’in, KESK’lilerin tarihidir. Bu ülkenin topraklarında yılmadan yorulmadan yoluna devam eden emekçilerin mücadele tarihinin KESK’in tarihi olduğunu asla unutmadık ve unutmayacağız” dedi.

Emeği ile geçinen tüm kesimlerinin önünde her zaman zorlu süreçlerin ve çetin mücadeleler olduğunu en iyi bilenlerin KESK’liler olduğunu kaydeden Türksal, “Çünkü KESK güçlünün hukukuna karşı her zaman ezilen, dışlanan, ötekileştirenlerin yanında saf tutmuştur. Bu nedenle demokrasiye susamış bir halka baskı, zor ve şiddetten başka bir şey vaat etmeyenlerin öncelikli hedefleri arasında KESK’’in yer alması şaşırtıcı değildir” ifadelerini kullandı.

AKP döneminde baskıların artık sistematik bir hal aldığını ifade eden Türksal, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Toplu gözaltı ve tutuklamalarla zirveye ulaştı. Ötekileştirme ve krimanilize politikalarıyla marjinalleştirilmek istendik, isteniyoruz. Son yıllarda sokağa çıktığımız neredeyse tüm eylemlerde saldırıya uğruyor, engelleniyoruz. TİS ve grev hakkımızı kullanmamız her tür mekanizma devreye sokularak engelleniyor. Uluslararası sözleşmeler ve anayasal haklarımız hiçe sayılıyor. Hükümetin memur kolu konfederasyon ve sendikalar yedek güç olarak devreye sokuluyor.

Allah’ın bir lütfu olarak gördükleri darbe girişiminin ardından da ‘ne darbe ne OHAL’ diyen diğer tüm emek ve demokrasi güçleri gibi KESK de üzerine düşen payı almaktadır. Sendikal faaliyetlerimiz suçmuş gibi gösterilerek üyelerimiz açığa alınıp ihraç edilmiştir. Bazılarının oylarının arttığını söylediği 10 Ekim Ankara katliamında 10’larca üyemizi yitirdik.

Ancak mücadeleci kimliği ile her türlü baskı ve sömürünün karşısında yer alan kamu emekçilerinin örgütü KESK önüne çıkarılan tüm engellemelere, baskılara, gözaltı ve tutuklama kuşatmasına inat, mücadele kararlılığıyla hep ayakta kalmıştır. Bundan sonra da dimdik ayakta kalacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Çünkü KESK faşizme karşı demokrasi, emperyalizme karşı bağımsızlık, savaşa karşı barış, baskılara karşı özgürlük, ırkçılığa ve şovenizme karşı emeğin birliği ve halkların kardeşliği mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. Çünkü KESK, insanca bir yaşam mücadelesinin adıdır.

22. yaşımızı kutladığımız bugün emekleriyle, ödedikleri bedellerle bu onurlu tarihi yazan arkadaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

Haklılığın, onurun ve kararlılığın mücadelesi ile dolu bu tarihimizin gururunu yaşıyoruz. Ve biliyoruz ki, kamu emekçilerinin her kazanımında KESK'in belirleyiciliği ve payı vardır.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim