Başbakan Yıldırım, TBMM çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. TBMM Başkanlığı adaylığına ilişkin soru üzerine Binali Yıldırım, “Vatana, millete hayırlı olur inşallah” dedi. Yeni dönemin ilk TBMM Başkan adayı olduğu hatırlatılan Binali Yıldırım başka adayların da çıkabileceğini, ilk turda seçilip seçilmemesinin Meclis’in iradesine bağlı olduğunu kaydetti.

SÜREÇ BAŞLADI

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı için adaylık süreci başladı. İçtüzük uyarınca, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor. Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranıyor. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılıyor; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçiliyor.

Buna göre TBMM Başkanı adayları 11 Temmuz’a kadar başvurularına yapabilecek. Meclis içinden, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren veya ikinci devre için yapılacak seçimlerde birinci devre için seçilen Başkanın görev süresinin dolmasından 10 gün önce başlamak üzere, 5 gün içinde Başkanlık Divanına bildiriliyor. TBMM, seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanıyor. Başkanlık seçimi ise 12 Temmuz Perşembe günü yapılacak. Seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki (400 oy) çoğunluğu, üçüncü turda ise salt çoğunluk (301 oy) aranacak. Meclis Başkanlığı seçiminin ardından, Başkanlık Divanı üyeleri de belirlenecek.

(İHA)

Editör: TE Bilisim