Veli Toprak’ın Sözcü’deki analizine göre, 1 Kasım'da ilk kez oy kullanan seçmen sayısı 339 bin oldu. Yeni seçmen sayısı çok artmamasına rağmen katılımın yüzde 83'den 85'e çıkması da AKP'nin oyunu artırmasını sağladı. Bir önceki seçimde oy kullanmayanlar bu kez AKP'den yana tercih koydu. Sonuçlar incelendiğinde iktidar olan AKP, CHP dışındaki tüm partilerden oy aldı.
7 Haziran'a göre oy sayısını 590 bin artıran CHP dışındaki partilerde erime yaşandı. MHP iki seçim arasında yaklaşık 1 milyon 800 bin oy kaybetti. CHP'nin oy oranlarında herhangi bir artış olmayışı bu partinin kayıplarının neredeyse tamamının AKP'ye yöneldiğini gösteriyor. Bu, AKP'nin oy artışındaki en büyük nedeni oluşturuyor.
7 Haziran seçimlerinde sürpriz yapan HDP, iki seçim arasında 913 bin oy kaybetti. Bunların küçük bir bölümü CHP'ye gitti. Ancak, özellikle Kürt seçmenlerin yaşadığı şehirlerde oy değişimine bakıldığında bu kaybın genel olarak AKP'ye yöneldiği görüldü. 7 Haziran'da seçime birlikte giren Saadet Partisi (SP) ve Büyük Birlik Partisi (BBP) toplam 950 bin oy aldı. 1 Kasım'da ise seçime ayrı ayrı giren bu partiler toplamda 588 bin oya ulaştı. Aradaki 361 bin oy da AKP'ye kaydı.




Editör: TE Bilisim